tisdag 23 juli 2013

Kärleken är starkare än döden av Malin Sävstam

Den här gången satt jag på stranden. Medan tårarna sakta rullade ner för mina kinder och blandades med sololja och sandkorn fortsatte livet runtomkring mig. Mina barn lekte med sin pappa i vattenbrynet, ett äldre par i brassestolar drack kaffe och några ungdomar längre bort skrattade på det sätt man gör när man är ung och inga problem i världen kan störa en just då. Men där satt jag och än en gång gick igenom vad Malin Sävstam gick igenom den där annandagen 2004. Det hon går igenom varje dag sen den dagen. Jag satt där som i en bubbla och bara den som tittade noga kunde se tårarna bakom mina solglasögon.

Malin har varit med om det värsta man kan tänka sig. Hon förlorade sin make och två av sina tre barn i tsunamin. Hennes första bok, När livet stannar, handlar om de två första åren efter den där livsomvändande dagen. Nu, i den andra boken, Kärleken är starkare än döden, får vi följa Malin på hennes resa att faktiskt försöka gå vidare. Hur träffar man kärleken igen, hur gör man, vad säger omvärlden. Vad är egentligen rätt och fel, och finns det verkligen förhållningsregler? Eller ska man helt enkelt bara följa sitt eget hjärta. Jag blir glad av att läsa att hennes son tillslut orkar ryta ifrån, jag blir stolt över Malin för att hon står rakryggad igenom hela den här hemska tiden och jag blir glad över att det verkar ordna sig till slut. Även om det alltid kommer att spegla allt som Malin, Axel, Ulf och Moa går igenom som individer och familjekonstellation.

Behållningen jag får av Malins andra bok är stor och speciellt finns det citat, tankar och delar som jag känner får mig att fundera på min egen situation och vad jag kan göra för att förändra den (notera: det handlar om min egen självkänsla - jag ska inte lämna min man eller så ;-) Jag ska sätta mig en dag och skumma igenom den igen markera viktigheter. Jag tror att Malin blir glad av att höra att boken kan hjälpa människor, även om de inte är i samma situation som henne själv. För hon hjälper mig att reda ut mig själv lite bättre, och det är jag glad för!


Författare: Malin Sävstam
Språk: Svenska
Sidor: 304
Genre: Dokumentär, Levnadsöden, Biografi
Utgivningsår: 2013
Förlag: Albert Bonniers Förlag (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-0-013107-4

2 kommentarer:

  1. Härligt att boken gav dig något. Jag valde att tacka nej till erbjudandet om rec-ex för jag trodde helt enkelt inte jag skulle orka läsa den.

    SvaraRadera
  2. Ja den boken hade jag gärna läst då jag läste ettan och det grep tag om en rejält.
    Låter verkligen bra
    Mia

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...