onsdag 24 augusti 2011

Alltså. Det här med bibliotekslån.

I måndags var jag och hämtade ut ett par reserveringar på bibblan. På vägen till den bemannade utlåningsdisken (vårt lokala biblo är litet och inte så modernt) plockade jag ju självklart på mig fler titlar bland annat 3096 dagar av Natascha Kampusch. Biblotekarien scannade mina lån och gav mig onda ögat när hon såg att jag har en hel hög låneböcker hemma redan. 

Hur är det med det där egentligen? Finns det regler? Oskrivna? Så-här-uppför-man-sig-guidelines? 

Jag brukar lämna tillbaka böcker så fort jag läst dem, speciellt om det är kö. Jag tycker att det är schysst. Och för att de tar plats på min nytt/lånat hylla. Däremot utnyttjar jag ofta hela lånetiden för många böcker, t.ex. om jag lånar tio böcker så kanske jag läser de flesta mot slutet av lånetiden och lämnar således tillbaka i sista sekund. Det har jag ju rätt till. Men jag är aldrig sen. Never. Jag vet hur trist det är att vänta på en reservation för att någon annan inte lämnat in den i tid. En annan sak som jag inte skäms för är att jag ofta lånar många böcker på en gång. Andra lånar en i taget. Det gör alltså inte jag. Långt ifrån...

Vad tycker ni? Hur beter ni er när det gäller bibliotekslån?

8 kommentarer:

 1. Jag lånar också alltid ett helt gäng med böcker. Varför inte liksom? Det som är bra med en automatisk utlåningsdisk är att man slipper deras onda blickar. Men jag tvivlar starkt på att det finns en maxgräns för hur många man får låna på en och samma gång. Om inte annat så höjer man väl deras utlåningsstatisk ;)

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det är ganska många som inte förstår hur många böcker vi faktiskt hinner läsa på en månad. Så hon kanske tror att du bara hamstrar böcker eller nåt, hehe. Fast jag tror inte heller att det finns en maxgräns. I alla fall har jag aldrig hört talas om det så låna på :)

  SvaraRadera
 3. Herregud! Vad var det för ett biblopucko! Biblioteken är hotade, ju fler som lånar desto mer desto bättre (så länge det inte är e-böcker då)
  Själv lånar jag ofta om böcker dessutom och inte bara den vanliga tiden. Det går ju inte med nya böcker utan dem får man ju skynda sig med. Jag har aldrig fått något annat än leenden nere på bibblan fast jag lånar högar med böcker. Kvittot för lån var typ en meter sist :) Dessutom bombar jag dem med inköpsförslag, ingen som blir sur över det heller. Kampusch bok har jag reserverat men inte fått ännu, spännande att höra vad du tycker om den innan jag läser.

  Nej, hon kanske hade en dålig dag bara. Annars börjar man ju undra hur hon tänker. För det är väl så ändå att om ingen lånar, hur blir det då? Kram

  SvaraRadera
 4. Hon hade kanske bara en dålig dag. Den ordinarie bibliotekarien var inte där. Jag tänkte mer om det var så att det fanns vissa förhållningsregler som jag missat...

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag jobbar på bibliotek och när låntagarna frågar om det finns någon gräns för hur många böcker man får låna brukar jag svara: Låna så mycket du tror du hinner med... varför begränsa? jag blir bara glad när man knappt ser människan bakom högen med böcker:) Så låna på du, det är ju vår statistik som i förlägningen ger mer pengar till biblioteket!

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...