måndag 20 juni 2011

När livet stannar av Malin Sävstam

Jag började grina på sidan 25 och fortsatte att göra det hela kvällen, till och från. Jag gråter för att det är så hemskt. Jag gråter för att jag lider med henne. Men jag gråter också för att jag börjar tänka på hur jag skulle leva vidare och agera om jag förlorade min familj...

När livet stannar är Malin Sävstams egen berättelse om vad som hände den där annandagen 2004. När vattenmassornas kraft begravde både land och människoliv i Thailand, Indonesien och Indien. Den där annandagen befann sig Malin, hennes familj och nära vänner i Khao Lak.Några veckor senare befinner hon sig tillsammans med sin äldsta son Axel i Sverige igen men de saknar tre viktiga delar av familjen. Mats, Harald och Elsa. Boken handlar om hur hon och Axel tar sig tillbaka, upp igen. Hur hon finner mening i att leva i allt det miserabla. Det är en viktig bok. Ganska lätt att läsa om man bortser från det känslomässiga. Rak och ärlig. Ganska saklig, speciellt när det gäller beskrivningen av själva händelseförloppet under tsunamin. Även om det framgår att ovisshet och förvirring speglade de första dagarna efter katastrofen så beskriver Malin det så att man hänger med. Hon beskriver också de "förbjudna" känslor som man kanske inte vanligtvis vill ta upp och det faktum att livet faktiskt går vidare mitt i all sorg.

Jag tycker att boken är jobbig att läsa. Känslomässigt skitjobbig. Jag har inte förlorat så många runtomkring mig. Men smärtan av att förlora ett, eller flera barn, kan jag bara till viss del föreställa mig - sen vågar jag inte mer. Då känns det som om mina små kommer att försvinna. Hjärtat brister. Jag vet inte om jag bara är extra känslig eller om det kanske ligger massor i de kloka ord och råd som Malin beskriver att hon får och som hon själv kommer till insikt med. Att leva i nuet, att det alltid finns något eller någon att leva för. Jag blir rörd och tänker att jag ska ändra mig innan det blir för sent. Inte planera för mycket, inte hela iden sträva efter mer utan vara nöjd med det jag har. Ta tillvara på min familj och den lycka vi äger. Såna här böcker ger mig emellanåt den käftsmäll jag behöver för att stanna upp och bara vara. Uppskatta. Lyssna. Se. Tack Malin!


Titel: När livet stannar
Författare: Malin Sävstam
Språk: Svenska
Sidor: 294
Genre: Levnadsöde
Utgivningsår: 2007
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-0-011621-7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...