tisdag 21 juni 2011

Fem lästa

Jag har vissa tvångstankar. Ja, alltså inget allvarligt som att jag måste tvätta händerna 100 gånger om dagen eller att jag inte kan gå in i ett rum utan att räkna till 20 eller vad det nu kan vara. Nej, mina tvångstankar är av det litterära slaget. Två av dem är att jag 1) Måste läsa ut böcker även om de inte alls faller mig i smaken. Jag tror att jag kan räkna på ena handen de gånger som jag inte läst ut en bok* och 2) Jag måste skriva här i bloggen om alla böcker jag läst. Mest för min egen skull. Men också för att jag tycker att det är kul att tipsa.

Jomenvisst, så är det. Och eftersom jag ligger efter i dokumentationen av lästa böcker så kommer här fem minireviews. Håll tillgodo.

Room av Emma Donoghue
Mor och son hålls fångna i sann Fritzl-anda. Skriven ur sonens perspektiv vilket gör språket barnsligt och grammatiskt inkorrekt. Vilket i sin tur gör att det tar ett tag innan man accepterar boken språkligt. Men jag måste säga att jag gillar den ändå. Läs om ni vill ha en annorlunda läsupplevelse.

Titel: ROOM
Författare: Emma Donoghue
Språk: Engelska
Sidor: 320
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: Pan Books Ltd
Format: Storpocket
ISBN: 9780330533867

Mini Shopaholic av Sophie Kinsella
Jag älskar Sophie Kinsellas böcker om  Rebecca Brandon (née Bloomwood). Den senaste i raden är dock något av en besvikelse. Jag tycker att den är långdragen, transportsträckan verkar aldrig ta slut. Men det tar sig mot slutet och då känns den som en äkta Kinsella!
 
Titel: Mini Shopaholic
Författare: Sophie Kinsella
Språk: Engelska
Sidor: 462
Genre: Roman, Chick-lit
Utgivningsår: 2011
Förlag: Transworld Publishers EDT
Format: Pocket
ISBN: 978-0-552-77439-0

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Den omtalade radiobokcirkelboken. Jag läste ut den men har inte följt alla radioprogram. I början gillade jag denna skarpt men jag tror att yttre omständigheter gjorde att jag känden viss ovilja till att slutföra den. Tyvärr. Men ska inte ge upp. Murakami ska få en chans till. Någon gång.
 Titel: Fågeln som vrider upp världen
Originaltitel: Nejimaki-dori kuronikuru
Författare: Haruki Murakami
Språk: Svenska
Originalspråk: Japanska
Sidor: 741
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts
Format: Pocket
ISBN: 978-91-1-301940-6Regn och åska av  Håkan Lindquist
En fin berättelse om ungdomlig homosexuell kärlek med ett hav emellan. Fint att läsa ur en ung killes perspektiv - det händer för sällan. Mer sådana här böcker tack!

Titel: Regn och åska
Författare: Håkan Lindquist
Språk: Svenska
Sidor: 252
Genre: Ungdomsroman
Utgivningsår: 2011
Förlag: Charlie by Kabusa
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-32-15796-7

Förgiftad av Rick Smith & Bruce Louire
Det är sällan jag läser faktaböcker men den här var fantastiskt nyttig. Handlar om alla dolda (och inte dolda) kemikalier vi på olika sätt får i oss varje dag. Lite läskigt faktiskt. Nyttig att läsa.

Titel: Förgiftad
Originaltitel:
Författare: Rick Smith & Bruce Lourie
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 319
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ica Bokförlag
Format: Inbunden
ISBN: 9789153435273
*Därför har jag lärt mig att undvika att läsa böcker och genrer som inte alls faller mig i smaken. På gott och ont. Men det är ett annat blogginlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...