tisdag 21 juni 2011

Fotnötter?

Jag läser i tidningen Språk 4/11 att fotnoten är tillbaka i skönlitteraturen. Det skrivs att fotnoter används som ironiska kommentarer, dubbla budskap och berättelser i berättelsen. Den bok som nämns i texten som fotnotexempel är Junot Diaz Oscar Waos korta förunderliga liv (som för övrigt känns som ett potentiellt köp). Jag kan inte erinra mig om en enda läst skönlitterär bok med fotnoter. Men det känns onekligen som ett bra drag - att få in känslor, extra information och andra tankar som inte får plats eller är absolut nödvändiga för berättelsen.

Har ni läst någon skönlitt. med fotnoter?


4 kommentarer:

 1. I Orakelnatten av Paul Auster förekommer det rätt ofta. Har heller aldrig sett det innan.

  SvaraRadera
 2. "Älskade syster" av Joyce Carol Oates är nedlusad av fotnötter. Orkade inte läsa...
  /Lena

  SvaraRadera
 3. Nu är den lånad fån bibblan - återkommer med rapport.

  SvaraRadera
 4. Jonathan Strange och Mr Norell är nedlusad av fotnötter, jag kom inte så långt i den tyvärr. Kan tänka mig att det är bra, skrivet med måtta.

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...