torsdag 19 juni 2014

Planet 63 av Lars Östling

Ibland tänker jag att det är så svårt att hitta böcker som är nytänkande i sin genre. Det är samma gamla visa om och om igen. Men alltså jag gillar det oftast så det är inget egentlig problem. Det är bara det att det är så mycket roligare när det dyker upp något som är nytt. Det känns fräscht och uppfriskande. Så är det med Lars Östlings Planet 63. Vi befinner oss långt ner under markytan i ett kontorsrum som fallit ner i gruvan som den var byggd på. I rummet finns en salig blandning människor bland andra den som jag skulle vilja kalla huvudpersonen, Ching Meir. Ching är Federationsagent och var sänd till Planet 63 för att undersöka vad som hänt de agenter som är placerade där men som inte hört av sig enligt schema. Det enda Ching vet med säkerhet just där och då är att de måste hitta en väg ut. Under tiden vi får följa människorna i kontorsrummet och deras kamp för överlevnad får vi i tillbakablickar reda på vad som hände innan dess. Hur Ching kom till den röda planeten, vilka han träffar och vad de har att göra med Chings nuvarande situation. Det är även ett flertal andra "huvudpersoner" med i boken och de känns alla lika viktiga för historien. Det jag verkligen gillar är att alla har en sk "hidden agenda" och det spelas mer än ett fulspel bland människorna på planeten. Tillbakablickarna är skickligt skrivna och det blir inte det minsta rörigt för den som läser. Men i och med att läsaren får läsa ur olika perspektiv ges man en djupare inblick i vad som faktiskt försiggår. Jag hade velat få vara med mer på rymdstation 13 men annars är det väl avvägt mellan personer och platser.

Jag brukar ju vara nog med att det ska vara trovärdigt även om det är SF/fantasy/whatever. Det kan gärna vara hittepå av stora mått men det måste vara genomtänkt, vattentätt och lättillgängligt. Östling får toppbetyg i alla kategorier och jag gillar verkligen Planet 63. Det enda jag undrar är när det kommer fler böcker från honom?


Titel: Planet 63
Författare: Lars Östling
Språk: Svenska
Sidor: 240
Genre: Roman, Sci-fi
Utgivningsår: 2014
Förlag: Epok förlag (recex)
Format: Häftad
ISBN: 9789127137998

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...