fredag 20 juni 2014

Men åh dessa fina karlar!

Två av mina favoritmän när det kommer till litteratur är John Green och David Levithan. Mer begåvade karlar får man leta efter. Jag har nyss läst två böcker av dessa två karlar och de är Paper Towns av John Green och Jag, En av David Levithan. Två ganska olika historier men mycket läsvärda. Mycket!


I Paper Towns skriver John Green om Quentin och hans granne och tillika eviga kärleksintresse Margo. Margo är superpoppis men en mycket speciell människa. Quentin är bara ... vanlig. De spenderar en vild natt tillsammans. Nä, inte på det sätt ni tror, skärp er. Nej, en natt där Margo behöver Quentins hjälp att beta av en hämndlista. Dagen efter försvinner hon och Quentin spenderar all sin tid för att hitta henne. Med hjälp av vänner och de ledtrådar som Margo lämnat beger han sig ut på en jakt efter kärleken. Det är inte John Greens bästa men ett mycket bra läs från en författare som man alltid kan räkna med. Jag, En av David Levithan är verkligen något nytt och spännande. Vi träffar En (som jag antar är av manligt kön men det spelar mindre roll egentligen) som varje dag vaknar upp i en ny kropp. Hen har alltså ingen egen, fysisk kropp. En dag vaknar han i kroppen som egentligen tillhör Justin men som idag är Ens. Hen har alltid kunnat anpassa sig och har vant sig vid det här livet. Men den dagen som hen vaknar som Justin träffar han också Justins flickvän Rhiannon. Och livet tar en oväntad vändning eftersom En blir upp över öronen förälskad i henne. För första gången vågar En sätta sitt liv framför alla andras och varje dag blir en kamp för att träffa Rhiannon och få henne att inse att hen alltid är samma person på insidan oavsett hur utsidan ser ut för dagen. Det är spännande, hjärtskärande, lyckligt, sorgligt, glatt, uppgivet, fint - a classic case of "här kommer alla känslorna på en och samma gång". Och det är fantastiskt bra! Förjävla bra!

Jag kan verkligen rekommendera samtliga böcker från båda herrarna. Så om du inte redan har gjort det - låna, köp, LÄS!

John Green [bokus] [adlibris] [thebookdep]

David Levithan [bokus] [adlibris] [thebookdep]


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...