söndag 18 maj 2014

Stoner av John Williams

När man har hört så himla mycket (bra) om en bok är finns det två alternativa reaktioner hos en som sedan läser boken ifråga. Antingen blir man 1. lika lyrisk eller 2. superduperbesviken. I fallet med Stoner av John Williams är det just så. Att den är rosad till månen och tillbaka. Jag blir självklart lässugen. Natur & Kultur överraskar med ett förhandsexemplar. Jag slukar den. Och TOKGILLAR!

Stoner är helt enkelt en levnadsbeskrivning av en helt vanlig man, William Stoner, som tar sin början i 1910-talets Missouri. Stoner blir erbjuden att studera vid Columbia University men byter från lantbruksutbildningen till studier i litteratur och engelska. Det är väl egentligen inte meningen att en sån som han ska utbilda sig och definitivt inte sedermera undervisa i dessa ämnen - men så blir det. Tiden går och han skaffar sig vad man skulle kunna kalla goda vänner. Tids nog träffar han även en kvinna som i min mening mest förpestar hans liv. Men hon ger honom en dotter som han avgudar och som han kommer att komma mycket nära under hennes första år i livet. Det är ett för tiden vanligt liv, knapert ekonomiskt och mer praktiskt än något annat både när det kommer till arbete, kärlek och vänskap. Men sen kommer den där ljusningen som jag så innerligt unnar honom. Stoner är värd kärlek och uppmuntran men tyvärr brukar man ju säga att underbart är kort. I det här fallet blir tyvärr det verkligheten för Stoner. Men jag tror (och hoppas) att den korta perioden av ren och skär lycka och kärlek finns med honom till slutet.

Jag tycker att det här är så bra och sträckläste. Grät vid ett par tillfällen och var helt tagen när boken var slut. Det är som sagt inget speciellt med boken som så - ingen rafflande story, inga cliffhangerslut eller ångande sexscener. Det är helt enkelt William Stoners liv som beskrivs i sakta mak. Men att få ta del av hans till liv med den ton som John Williams slår an: allvarligt, sorgligt, lidelsefullt, tragiskt men med en strimma av hopp och lycka här och där. Det är det som gör den så speciell och fruktansvärt läsvärd.

Det som jag tycker är absolut mest fascinerande med boken är att den inte blev så värst poppis när den gavs ut första gången 1965 (den trycktes i 2000 exemplar). Men nu, 50 år senare, är den en dunder-och-brak succé och ALLA läser och pratar om Stoner. Med rätta!

Under natten kommer det att komma upp en Stoner-tävling här på bloggen i samarbete med Natur & Kultur. Håll utkik imorgon bitti!


Titel: Stoner
Originaltitel: Stoner
Författare: John Williams
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 293
Genre: Roman
Utgivningsår: 2014
Förlag: Natur & Kultur (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 9789127137998

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...