torsdag 15 maj 2014

Dö, lögn, dö av Mette Moestrup

Jag har som bekant börjat läsa mer och mer lyrik på sistone. Delvis för att vi kör lyriktema i årskurs 9 men också för att jag kärade ner mig så totalt i Lang Leavs poesisamling Love & Misadventure. Från Pequod Press har jag fått recex på Mette Moestrups poesisamling Dö, lögn, dö. Samlingen innebär en helt ny poetisk erfarenhet för mig. Det är inte tillrättalagt, det är ganska uppseendeväckande, verkligt, smärtsamt. Jag blir tvungen att läsa om vissa passager och fundera, vrida och vända, för att förstå en del av texterna. Samtidigt är de så självklara - det handlar om amning, kvinnor, kärlek, mjölk, hudfärg... Hon leker med ord och typografi på ett sätt som är oerhört befriande men samtidigt blir jag inte riktigt klok på det. 

Det är underbart och utmanande att läsa poesi tycker jag. Det är mycket svårare att skriva en sådan här text om dikter och diktsamlingar och jag är långt ifrån någon expert. Så jag får helt enkelt lita på min känsla som i det här fallet mynnar ut i att jag gillar det mycket. Inte alla dikter i boken men de allra flesta. Mina favoriter är den utan titel på sid 101, Dröm själv, Insha'allah, babylove, Så länge du vill, Juninätter och Fragment 94. Den sistnämnda är en variant av Sapfos dikt med samma namn. Sapfo som Moestrup för övrigt tar upp ofta och mycket i boken. Liksom att hon citerar Courtney Love från Hole i dikten Hål. Omslaget är riktigt snyggt och på det stora hela är det riktigt, riktigt bra. Och jag blir definitivt nyfiken på hennes tidigare poesisamlingar.


Originaltitel: Dø, løgn, dø
Författare: Mette Moestrup
Språk: Svenska
Originalspråk: Danska
Sidor: 167
Genre: Poesisamling
Utgivningsår: 2013
Förlag: Pequod Press (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-86617-20-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...