måndag 12 maj 2014

Det handlar om dig av Sandra Beijer

Jamen det är ju så här det ska vara, jag älskar't! Sandra Beijer träffar prick rätt i sin debutbok Det handlar om dig. Prick rätt!

Jag läser den ljusrosa boken och träffar en jag och en du. Jaget är en snart sextonårig tjej som träffar den som vi lär känna som du, på en fest. Han, duet, är lika gammal, charmar på ryska och har mörka ögon. De inleder varsamt och trevande ett förhållande och blir till sist pojkvän och flickvän. Jag och du, du och jag. Tills dess att en, jaget, gör fel och livet blir aldrig detsamma igen.

Det är ups and downs, en emotionell berg- och dalbana helt enkelt. Precis som det var när jag själv var femton. Hemmafester, petflaskefylla, tjuvrökning, utomhushångel oavsett årstid, skratt och tårar. Beijer fångar allt. Hur det kan kännas så bra men ändå göra så ont. Och tvärtom. Hur man måste välja mellan bästa kompisen och killen fast man inte kan, inte vill. Hur man bara ser Honom och ingen annan. Och hur man kan känna så mycket för en person fast man kanske inte har rätt till det*. Jag gillar att jaget är the bad girl vid ett par tillfällen, att det är omvända roller. Men ändå finner jag mig irriterad på duet, han får inte mina sympatier hela vägen. Nix pix!

Det är korta kapitel, luftigt och hela boken är skriven i jag-form men nästan som ett brev till Honom. Hon duar honom hela tiden och det är ett underbart sätt att förmedla ännu mer känslor. Det blir så intimt, som om vi får ta del av hennes innersta. Åh det är så bra! Det tog mig en enkel flygresa Sthlm-Hstd att läsa boken. Önskar bara att den räckt längre.

En annan sak jag funderar på och uppskattar är att familjelivet inte får ta så stor plats i boken. Jag menar, jag gillar verkligen jagets mamma, hon är toppen. Och det räcker med det lilla hon är med. I andra, liknande böcker, är det oftast stort fokus på att det är ett helvete hemma, att päronen inte fattar ett skit och att småsyskonen är små pain in the ass. Men här är det livet utanför familjen som är desto viktigare att vi får dela med jaget.

Jag såg en liten film med Sandra där hon pratar om sin bok och där säger hon att man nog känner lika mycket fjärilar i magen när man är 15 som 30. Och ja, det gör man definitivt! De som säger annorlunda ljuger, det är jag säker på. Eller så tillåter man sig kanske inte att känna så där hämningslöst som man gör när man är femton. Jag är 30+ och känslomänniska uti fingerspetsarna och älskar att läsa sådana här böcker. De där fjärilarna fladdrar ut ur boken och rakt in i magtrakten hos mig.

DU måste också läsa! Och få fjärilar i magen och tårar i ögonen. Precis som när du var femton.


Författare: Sandra Beijer
Språk: Svenska
Sidor: 256
Genre: Roman
Utgivningsår: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-29-68974-7
*Såhär, som i Lang Leavs dikt Just friends. Den är prick rätt den med!

3 kommentarer:

 1. Vi håller med om ca allt som du skiver. Bra! Men vad tror du om påståendet att detta skulle vara en roman om hämnd? Blev du också irriterad över allt rökande och drickande? :)

  Ta hand om er ungdomar!

  SvaraRadera
 2. Ser så mycket fram emot att läsa denna, förhandsbokade den men har ännu inte läst den.. Typiskt mig.

  SvaraRadera
 3. Det är visserligen bara.. 8? år sedan jag var 15, men jag läser ofta om böckerna jag läste då och får fjärilar i magen:)

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...