måndag 7 april 2014

Jag behöver inspiration! Ge mig!

I nian ska vi jobba med poesi på svenskan. Poesi, dikter, låttexter, lyrik, twitterpoesi, haiku, 16 rader - allt möjligt. Vi kommer att ha poesiutställning med tillhörande vernissage och annat kul. (Det hoppas jag att eleverna också tycker, jag är ju eld och lågor.) Mina elever är duktiga på att skriva, både skönlitterärt och andra typer av texter men det här har vi inte jobbat så mycket med. Jag läste Petter Alexis Askergrens 16 rader igår och den inspirerade mig mycket. Den kommer definitivt att genomsyra delar av arbetet. 

Men nu skulle jag gärna vilja ha tips på andra verk som jag kan använda mig av. Både nytt och gammalt. Ni kanske vill dela med er av hur ni har jobbat med nämnda tema?! Eller berätta för mig vilken som är din favoritdikt. Alla tips mottages med glädje!

10 kommentarer:

 1. Jag rabblar några favoriter: Patti Smith, Boye, Brita af Geijerstam, Sylvia Plath, Gunnar Ekelöf, Sapfo, Bukowski, TS Eliott, Emily Dickinson, Maria Wine, Szymborska, Ferlin, Södergran, Cummings, Anne Waldman, Auden och Lina Ekdahl. En blandad kompott. Hoppas att det kan vara till någon hjälp.

  SvaraRadera
 2. Jobba med foton också och inspiration därigenom! Att skriva en dikt utifrån ett foto/en målning eller liknande. (och glöm inte kylskåpspoesin - jag har testat att göra mikrodikter med mina elever för att komma igång där man fått t.ex. sju ord och ska använda fem eller liknande - det kan blir knasigt, djupt eller bara roligt!) (; Jag jobbar ju på gysär, men det borde fungera fint hos er också! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inspireras gärna av "Skriv om och om igen" av Katarina Kuick & Ylva Karlsson - har du bläddrat i den någon gångon gång? Det är en guldgruva för kreativt skrivande - bl.a. dikter! (:

   Radera
 3. Superb blog posting really nice thank you so much for This option.
  Jeans Manufacturers in Delhi

  SvaraRadera
 4. Superb blog posting really good working this thank you so much for this option.
  Flex Board Printing

  SvaraRadera
 5. Great blog post really working this thank you so much for this option.
  Sea Freight Company in India

  SvaraRadera
 6. Blog posting is the best option for sharing.
  Lifestyle Magazine

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...