onsdag 19 februari 2014

Förr eller senare exploderar jag/The fault in our stars av John Green

Nu är det ett år sedan jag läste The fault in our stars i en poolbar på Bali, drack champagne och storgrät. Fulgrät, ni vet. Fanihelvete vad bra den är! Jag var så tagen att jag inte kunde skriva om den då. Sen kom det sig att jag använde den i slutet av vårterminen med niorna och läste om den flera gånger. När den svenska utgåvan, Förr eller senare exploderar jag, kom i pocket beställde jag in den i klassuppsättning och just nu håller vi alltså på att läsa den med niorna. Det är så underbart att komma ner till niornas hus för varje dag möts man av kommentarer om boken*. Eller någon som gråter. Eller någon som är arg pga "Hur kan du välja den här den är ju förfärligt sorglig. Men så BRA!"

Den är ju förfärligt sorglig. Men samtidigt fin, lycklig, hopplös men ännu hellre hoppfull. För er som har missat denna bok kan jag berätta att vi får träffa Hazel Grace. Hon har cancer som inte går att bota. Men hennes tillstånd är ganska stabilt och oförändrat. Hon börjar gå till en stödgrupp för ungdomar som har eller har haft cancer. Och där träffar hon Augustus Waters. Stjärnfall och fyrverkerier, trumpeter och fanfarer - vilken kille! 

Jag läser ju av princip inte om böcker men nu är jag nog uppe i tionde läsningen av John Greens underbara bok. Han skriver så bra. Hans förmåga att ta ett allvarligt och hemskt ämne och göra det till århundradets kärlekshistoria är helt enastående. Det är sorgligt, visst, men samtidigt skrattar man högt åt vad som nästan kan nämnas som dråpligheter. Som det där med gungställningen t.ex. John Green lär mig också mycket om mig själv. Jag är ju lite rädd för döden (min egen men i synnerhet andras) men när jag läser boken kan jag känna att det går ändå. Det kan visst finnas en gnutta hopp i allt det bedrövliga och sorgliga när en människa lämnar oss. 

Jag vill verkligen att ni läser den. Jag lånar gladeligen ut mitt engelska eller svenska ex till den som vill läsa. Avfärda inte den som en simpel "ungdomsbok" - den är så mycket MYCKET mer! Så snälla läs - och återkom med dina tankar...

*Det är boktips till ungdomar jag ska jobba med! Skolbibliotekarie! Hej plugg och ny karriär!

5 kommentarer:

 1. Den var absolut bästa boken jag läste under 2013. Alldeles fantastisk!!

  SvaraRadera
 2. Ja, nu känner jag mig onekligen mycket manad till att läsa den. Attans, jag som trodde att jag skulle kunna stå emot ^^

  SvaraRadera
 3. Den är verkligen helt fantastisk! Jag har varit rädd för att läsa den under flera år eftersom min mamma gick bort i cancer. Men jag vågade till slut och det var så värt det. Som du skriver, han gör det uthärdligt på något sätt. Och trots att man vet (på ett ungefär) vad som ska hända så kan man bara inte sluta läsa!
  /Cecilia

  SvaraRadera
 4. Vi läste den i Bloggdalas Bokcirkel, men den passade inte mig. Jag inser att jag inte är målgruppen och vissa delar tyckte jag var bra, men annat blev jag bara irriterad på...

  SvaraRadera
 5. Vilken tur dina nior har, den boken skulle jag också velat läsa i skolan!

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...