tisdag 18 februari 2014

Att läsa med penna, jag menar smartphone, i hand.

Emellanåt uppmanar jag eleverna att läsa med pennan i hand. Att skriva ner det som händer i huvudet när de läser, tankar, citat - ibland för vi regelrätt läslogg med olika uppgifter. Jag är själv inte den sorten som läser med pennan i högsta hugg, jag vet däremot många som gör det. Inte minst märks det ju i biblioteksböcker...

Men. Jag har kommit på att jag läser med min iPhone i högsta hugg. Det är inte alltid det behövs men allt oftare och oftare. Istället för att läsa en bok och lämnas undrande när det kommer till personer, händelser, musik, annan litteratur som nämns i texten kan jag få en djupare förståelse för det författaren vill berätta. Och jag lär mig så mycket, hittar så mycket bra ny litteratur (i synnerhet poesi), tonvis med bra musik och mycket mycket mer. Att plocka upp telefonen och knappa in en artist på Spotify, googla en författare eller slå upp ett nytt ord tycker jag inte stör, det känns naturligt och funkar bra för mig. Jag gör det inte hela tiden men ganska ofta. Och igen - så mycket rikare mitt liv blir med alla dessa nya (och gamla) bekantskaper!

Nu läser jag Eleanor & Park av Rainbow Rowell och jag har under de tidiga morgontimmarna idag använt telefonen ganska många gånger. Boken har låtit mig lyssna på The Smiths och Joy Division, fått mig fundera över en alternativ tolkning av Romeo & Julia och jag har slagit upp både e.e. cummings och Shel Silverstein. Boken i fråga är för övrigt så SÅ bra!3 kommentarer:

  1. Jag har också alltid mobilen nära till hands när jag läser! Kommer jag över ett längre citat så brukar jag fota det, och om jag tänker på något speciellt så skriver jag ner det i anteckningar. Det underlättar himla mycket när man sen skriver recensioner har jag märkt. Allt är ju i stort sett klart, bara att man ska formulera det också. :)

    SvaraRadera
  2. Jag är så dålig på att skriva recensioner så det med penna/mobil i högsta hugg är nåt jag måste börja med! Tack för tipset:).

    SvaraRadera
  3. Mobilen ligger alltid i närheten när jag läser. Googlar, lyssnar, antecknar, fotar. Vissa saker som dyker upp bara måste jag ta reda på, annars ligger det i bakhuvudet och stör vidare läsning.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...