måndag 27 januari 2014

Att boktipsa kidsen...

Det är inte alltid helt lätt det. Jag läser ju fantastiskt mycket "ungdomslitteratur" och blir lever mig in och förälskar mig lätt i karaktärer och så. Allt som oftast tror jag att jag är en riktigt bra boktipsare men ibland kör jag fast. Jag upplever att det är lättare att tipsa tjejer än killar, om det beror på att jag själv är tjej låter jag vara osagt. Anyhoo, när man lyckas med boktipsen - åh vad jag lever för de tillfällena! Som imorse. Jag hinner knappt innanför dörren i niornas hus förrän en elev slänger sig runt min hals och tjuter ett "Åhhh så bra den är! Jag har läst hela helgen!" samtidigt som en annan tjuter "Jag är kär! I Gus!" varpå en tredje skriker "Va? Fick man ta hem boken? Det ville ju jag med!". Jag säger bara Förr eller senare exploderar jag av John Green.

Alltså. Ni fattar. JAG DÖR AV STOLTHET. Och klappar mig själv ogenerat på axeln för bra val av bok. Vanligtvis finns det alltid en klick elever som tycker pest och pina och "Gah den suger..." Men inte den här, inte en enda har sagt något negativt.


I engelskan är det The Walking Dead som står på schemat och vi diskuterar överlevnad och hur människor fungerar i grupp. I ärlighetens namn är jag väl mest poppis hos killarna när det gäller det här temat men även de flesta tjejerna uppskattar att läsa och diskutera den. Men det är så jäkla fint att se den där gnistan tändas hos de som kanske inte annars vill läsa eller jobba med skolarbete.

Jag droppar boktips så ofta jag kan och om jag nyss läst ut en bok brukar jag nästan alltid teasa om den och alltid är det någon som lånar den av mig eller bibblan. På vår skola har alla klasser schemalagd läsning 40 minuter i veckan men tyvärr är det inte alla som uppskattar den. Ofta på grund av att de slentrianmässigt plockar upp första bästa bok i bibblan, som de sedan inte alls gillar och läsningen blir blä... Då försöker jag ge dem tips och vips blir inte läsningen så pestig längre. Men visst, man jobbar i motvind, det gör man.

Jag har ju alltid läst mycket och som tonåring stod jag givakt när bokreans dörrar slogs upp vid midnatt, skrev listor, lånade på bibblan och slukade bok efter bok. Jag hade många favoriter men läste ALLT som kom hem i brevlådan från bokklubben Läslusen (nån som minns den?), Tvillingarna på Sweet Valley High och gillade Maria Gripes böcker mycket.

Var du en läsare eller icke-läsare som ung? Vilka böcker var dina favoriter som barn/tonåring?

7 kommentarer:

 1. Läste Förr eller senare exploderar jag i slutet av förra året. En av de bästa böckerna förra året!

  SvaraRadera
 2. Jag läste mycket som barn och tonåring, blev en hel del Bröderna Hardy, Vi 5, Kitty, Tre deckare men även en del häst böcker som Stallkompisarna :)

  SvaraRadera
 3. Jag läste nog nästan mer förr. Slukade böcker fort som ögat. Tvillingarna i Sweet Valley var en riktigt favorit :)

  SvaraRadera
 4. åh jag älskade tvillingarna! och deckargänget. men mest tvillingarna, och främst de mer kusliga berättelserna, till exempel "i nattens mörker"-serien och "spökflickan"! fastnade aldrig riktigt för sweet valley high, när jag själv var i högstadieåldern tog harry potter över :)

  SvaraRadera
 5. Jag lärde mig läsa själv (genom att se syrran ljuda sig igenom böcker med fingret följande raden i boken) när jag var fem och sen tror jag inte jag har slutat läsa efter det. Slukade/slukar allt. ser jag en text så läser jag den. Som ung var det tvillingdeckarna, Kitty, Laura Ingalls Wilder, Lotta, Kulla Gulla och Lucky Luke. Blandat med klassiker som Gullivers resor, Greven av Monte Christo, De tre musketörerna... Sen i tidiga tonåren upptäckte jag deckare via Agatha Christie, och sen var jag fast! Tur att mamma var skolbibliotekarie utöver sin lärartjänst...

  SvaraRadera
 6. Åh, Förr eller senare exploderar jag är så himla fin! På gymnasiet får vi inte så översvallande reaktioner men jag har inte heller hört om någon som inte gillar den.

  Jag började läsa tidigt, läste inte mycket under tonårstiden, men plockade som tur är upp läsningen igen och nu är det minst en bok i veckan, helst två.

  SvaraRadera
 7. Förr eller senare exploderar jag var så bra! Förstår att dina elever älskar den! Håller med Ylva om att det inte varit stående ovationer från gymnasieeleverna, men de som läst säger åtminstone att den är bra (vilket är ungefär så översvallande som våra elever är när det gäller böcker ...)

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...