lördag 21 december 2013

Bokbloggare mot rasism: Mångfald i skolan

Jag tror på mångfald. Jag tror att vi alla kan lära av varandra. Oavsett färg, form, ursprung eller språk. Jag som arbetar i skolans värld har ett viktigt uppdrag och det är att sträva efter allas lika värde. Det är ett inte helt lätt uppdrag men något som genomsyrar allt vi gör i skolan. När vi dag på dag matas med nyheter om SD och deras diverse utspel är det vardagsmat att diskutera varför? varför? varför? Ungdomarna har många frågor och det märks att alla kommer från hem med olika åsikter och tankar. Men, de allra flesta, tror liksom jag på allas lika värde. Mångfald!

Jag märker att det är lätt för elever att ibland, när orden inte räcker till, ta till personangrepp för att avsluta en negativ ordväxling. Häromdagen hörde jag en elev kalla en annan för något som jag helst inte vill skriva här, men som anspelade på elevens etniska ursprung. Jag reagerade direkt och satte mig ner och samtalade med eleven som sagt de sårade orden. Efter en stund visar det sig att hen inte alls menade det hen sagt. Det var tomma ord som användes för att såra någon annan, för att vinna ett krig byggt på ord. Det sades förlåt och vi avslutade samtalet. Jag tänkte senare på dagen att kanske, kanske stannar det där nu. Orden sägs förhoppningsvis inte igen och vi har tagit ett litet kliv fram på den viktiga, men långa och snåriga, vägen mot tolerans. Istället för att bygga murar mellan människor - tänk så mycket vi kan lära av varandra och våra olika erfarenheter, upplevelser och kulturer. Och det börjar i skolan.Vi, mina kollegor och jag, satt på en ämneskonferens för några veckor sedan och skulle beställa hem böcker i klassuppsättning till skolan. Hur våra diskussioner än började så slutade de alla på samma sätt; det ska finnas något att jobba med när boken är läst. Det skulle kunna vara vad som helt egentligen, men vi hamnade ändå på något sätt hela tiden tillbaka på ovan nämnda tema. Böckerna vi till slut beställde var bland andra Resan som började med ett slut av Zulmir Becevic och Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamsson. Jag har ännu inte läst någon av böckerna men jag är säker på att de kan ge eleverna ännu mer acceptans, tolerans och bidra till att de växer upp och stolta kan säga #jagärintesverigedemokrat - alla är lika mycket värda i mina ögon. Oavsett färg, form, ursprung eller språk.


Det här inlägget är en del av Bokbloggare mot rasism. I sociala medier kan ni använda hashtaggarna #bokbloggaremotrasism #jagärintesverigedemokrat - hjälp till och sprid!

3 kommentarer:

  1. Vilken bra idé! Vi behöver visa oss, vi som är emot det som händer i vårt samhälle, att rasismen verkar bli mer och mer utbredd och tolererad!

    SvaraRadera
  2. Jag jobbar på gymnasiet och blir mörkrädd när jag hör hur eleverna tilltalar varandra ibland. Becevics bok är bra och Abrahamson är jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  3. pg ทดลอง เล่น ฟรี ซื้อ ฟรี สปิน พร้อมที่จะลุ้นโชคด้วยการเล่นด้วยจริงคุณสามารถซื้อฟรีสปิน เพื่อเพิ่มโอกาสในการชนะ! ทดลอง PG ที่เว็บไซต์ของเราและค้นพบความสนุกที่ไม่มีที่สิ้นสุด!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...