lördag 21 december 2013

Bloggstafett: Lucka 21

Att vem som helst kan läsa ungdomslitteratur har vi ju avhandlat vid det här laget men det finns ju en uppsjö av subgenrer att botanisera ibland. Jag tänker ägna dagens lucka i Bloggstafettjulkalendern, den tjugoförsta december, åt zombies i ungdomslitteraturen. Jag har som bekant en förkärlek till dessa. Om vi nu tänker oss att ungdomslitteratur i det här fallet är böcker som handlar om en (någorlunda) ung människa som på något sätt ägnar dagarna åt att sätta någon typ av tillhygge i zombie-"hjärnor" så har vi kommit rätt!

Det jag tänker tipsa om är några böcker på svenska men eftersom det uppenbarligen bara är en handfull människor plus undertecknad som läser den här typen av böcker, är det ganska svårt att hitta dem på svenska. Så det blir en del engelska boktips också. Jag kommer också att tipsa om några titlar som jag ännu inte läst själv men som står högt upp på att-läsa-listan.
Först ut är en trilogi som utspelar sig i tre olika generationer, skulle man kunna säga. Zombieapokalypsen är ett faktum och när vi får ta del av bok nummer 1 har så lång tid gått att de flesta knappt ens vet om att det fanns en annan typ av värld tidigare. En värld där man kunde ströva fritt utan stängsel och rädsla för de odöda. Böckerna är skrivna av Carrie Ryan och heter De vassa tändernas skog, De dödas strand och Den mörka staden. De ges ut på svenska av Styxx fantasy och är fantastiskt fina med sitt svarta snitt.


Nästa serie är på engelska och handlar om en kille som heter Benny Imura. Han är bror till en känd zombiedödarsamuraj och vill inget hellre än att bli som han. Fast coolare och häftigare och inte lika mesig. Men verkligheten är sällan så som man vill att den ska vara, dikt överträffar oftast verklighet... Så när Benny blir tvungen att ta sig samman och överleva ute i "the rot and ruin" blir det inte direkt någon dans på rosor. Seriens böcker är fyra och de heter Rot & Ruin, Dust & Decay, Flesh & Bone och Fire & Ash. Jag älskar hur Jonathan Maberry formulerar sig och jag har läst de två första böckerna i serien. Nummer tre ligger bara och väntar på att det ska bli jullov. Och jag väntar på att något svenskt förlag ska nappa, för de är absolut värda att läsas av fler.Något som vi inte får glömma är ju The Walking Dead! Jag stoltserar med att ha läst de första seriealbumen och sett säsong 1 av tv-serien innan den blev hypad men älskar den inte mindre för det. För jag ÄLSKAR TWD. Verkligen. Och även om det kanske inte passar in i just min version av ungdomszombielitteraturen så vill jag ändå tipsa om dem. Det är en evighetsserie som handlar om polisen Rick Grimes och hur han och hans familj klarar sig då zombieapokalypsen är ett faktum. Efter jul ska jag köra ett tema med niorna i engelska och då ska vi läsa första seriealbumet och snacka etik och moral osv osv. Snacka om att jag blivit Fröken Populär bland mina elever ;-) På svenska är det Apart förlag som ger oss möjligheten att läsa dem.Några andra bra zombieböcker på svenska är I dödsskuggans land av Alden Bell, Alice i Zombielandet av Gena Showalter och Varma kroppar av Isaac Marion (som för övrigt har en ganska unik och genialisk twist på zombiegenren).


Det finns också en hel drös böcker i genren som jag gärna, GÄRNA, läser snarast. Några av dem är Enclave av Ann Aguirre, Strange Angels av Lili St. Crow och Hollowland av Amanda Hocking.


Det var allt från mig och mina zombies. Imorgon är det dags för er att bege er till Veroniqa/Bokdivisionen för att öppna lucka 22!

1 kommentar:

  1. Har läst de två första delarna i Carrie Ryans zombietrilogi. Tycker att serien är otroligt bra. Tack för tipset på fler!!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...