söndag 28 april 2013

Månadens förlag: En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon

Jag har sett filmatiseringen av Fay Weldons En hondjävuls liv och lustar många gånger även om det var längesen nu. Det går ju bara inte att glömma Roseanne Barrs briljanta Ruth Patchett eller Meryl Streep som Mary Fisher. För att inte nämna de underbara birollerna. Att det låg en bok bakom filmen blev jag varse för bara ett par år sedan och nu äntligen har jag läst den.


Boken handlar om Ruth, inte helt vacker och ganska bastant - man skulle kunna säga grov, som är gift med Bobbo. De har två barn och ett stort hus men ett ganska miserabelt äktenskap. Bobbo inleder utan att skämmas en kärleksaffär med sin klient och tillika traktens kändis, författarinnan Mary Fisher. Det hela mynnar ut i att Bobbo lämnar Ruth med barn och husdjur och startar ett nytt liv med Mary. Ruth bestämmer sig för att hämnas och börjar sin hämndaktion med att bränna ner deras hus, dumpa barnen hos Bobbo  och Mary och ligga med ett gammalt fyllo... Det är startskottet på resan mot Ruths nya liv.

Boken är rapp och mycket snyggt uppbyggd med stildrag som att i stort sett vartannat kapitel handlar om Mary Fisher och inleds oftast med en mening i stil med "Mary Fisher bor i Fyrtornet med min man Bobbo." De flesta kapitlen som handlar om Mary är något kortare vilket gör att det blir bra flyt  läsningen när de är varvade med övriga, något längre kapitel. Boken är också full av samhällskritik här och där som t.ex. åldringsvården och kvinnosyn osv osv. 

En underhållande, tidlös bok som nu alltså getts ut på nytt, med ett förord skrivet av Unni Drougge. Läs!Titel: En hondjävuls liv och lustar
Originaltitel: The Life and Loves of a She-Devil
Författare: Fay Weldon
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 290
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Massolit Förlag (recex)
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86649-39-5

2 kommentarer:

  1. Tyckte också om den, filmatiseringen älskar jag (trots att den är så olik boken, eller kanske tack vare det?) :)

    SvaraRadera
  2. Åh, jag minns när den gick på TV för många år sedan. Har varit i England och sett fyren där de spelade in filmen, mycket mäktigt!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...