måndag 5 november 2012

Turkanarapporten av Christian Unge

Jag fick frågan om jag ville läsa Turkanarapporten, Christian Unges debutroman, och jag tackade genast ja. Det visade sig vara en fullmatad actionthriller med tvära kast och en mycket intressant handling. Boken tar sin början när Martin Roeykens flyr sina problem hemma i Stockholm för att arbeta som kirurg i i Kenya. Där träffar han Nadine, en antropolog som har upptäckt en del konstigheter i Turkanaprovinsen och hon erbjuder Martin att följa med på en forskningsresa dit. Han tackar dock nej men hoppas att han får träffa Nadine igen, hon har rört vid hans inre på ett sätt som ingen annan har gjort. Inte på länge i alla fall. Men när Nadine försvinner och en del andra människor dör finner Martin ingen annan utväg än att ge sig av för att hitta henne. Och alldeles för sent inser han vad han gett sig in på.

Jag måste säga att Unge ger mig en mycket välskriven läsupplevelse. Skildringarna känns träffsäkra och även fast jag inte varit i Kenya är jag nu helt säker på hur där ser ut, hur det luktar och hur det känns. Speciellt gillar jag hur han beskriver den amerikanska regionschefen för CIA beskrivs och skildras. Det känns klockrent och det får mig samtidigt att avsky honom. Och som jag läste på någon annan blogg (kommer inte ihåg vilken) så spelas boken upp som en film på näthinnan och ibland får jag The Bourne Identity-vibbar (som de scener när de flyr t.ex.). Dessvärre kan jag tycka att det är aningens många personer inblandade men det är egentligen en petitess i det stora hela.

Något som slår mig är hur tung boken är. Det gör att den känns exklusiv samtidigt som att det inte går att läsa den liggandes i sängen. Vilket i och för sig inte är något större problem eftersom det inte går att sluta läsa den när jag sitter i soffan och tar mig lästid som egentligen inte finns (ni vet, disken efter maten, barnen ska badas och läggas... tur jag har en snäll och förstående make). Om ni gillar att läsa böcker med snabba vändningar mycket action och välskrivna personporträtt så är Turkanarapporten en bok för dig!


Titel: Turkanarapporten
Författare: Christian Unge
Språk: Svenska
Sidor: 416
Genre: Roman, Actionthriller
Utgivningsår: 2012
Förlag: Christian Unge Production
Format: Häftad
ISBN: 978-91-7037-621-4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...