måndag 5 november 2012

Två ganska olika från Mix Förlag

Mix Förlag har snabbt sällat sig till den växande skaran av de som är mina favoritförlag. Och kvalifikationerna är tydliga - de ger ut riktigt bra och snygg litteratur! Och de har en massa nytt på gång som jag är supersugen på. Men. Det är inte det jag ska skriva om idag. Istället ska jag berätta lite om två av deras senaste böcker: Smittad och Cinder.

Vampyrer kommer jag nog aldrig få nog av. Och Smittad är just en vampyrbok. Fast en lite speciell sådan. Vi får följa Maria under en extremt het sommar i Stockholm. Hon träffar Emmy och hon faller handlöst för henne. De är varandras motsatser och Emmy är deprimerad ena dagen och påverkad och hög som ett hus nästa. Under tiden de träffas härjas Stockholm av något som överfaller unga kvinnor  överfalls och våldtas. Det verkar dock som att Emmy vet mer om de här överfallen än vad hon vill påskina. Jag tycker att det är kärlekshistorien mellan Maria och Emmy som är det viktiga, det centrala. För mig blir själva vampyrdelen av boken ganska liten och faktiskt ganska dålig. Det räcker helt enkelt inte för mig. Det är något som fattas. Missförstå mig rätt - boken är mycket välskriven och jag tycker mycket om hur Johanna skildrar den delvis dysfunktionella kärleksrelationen mellan Maria och Emmy. Men om det ska vara en vampyrbok vill jag ha mer av just den varan. I övrigt ett bra, välskrivet läs.


Titel: Smittad
Författare: Johanna Strömqvist
Språk: Svenska
Sidor: 316
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Mix Förlag
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86843-55-7
Cinder var mer min kopp te än föregående bok. Cinder är helt enkelt en variant av den klassiska Askungesagan. Det mesta är sig likt med klassikern. Det finns en fruktansvärd styvmor, två utseendefixerade styvsystrar och en snygg och eftertraktad prins. Och självklart har vi då själva askungen, Cinder. Här är hon en cyborg vilket innebär att hon delvis består av robotdelar. Hon är en grym mekaniker och hjälper prins Kai med hans robot. Tycke uppstår. Sen slänger vi in pesten som härjar, ett par månfolk med ont uppsåt och ett mystiskt förflutet. Då har vi, i min mening, ett lyckat koncept. Det här är första delen av tre i serien Månkrönikan och jag ser mycket fram emot nästa!


Titel: Cinder
Originaltitel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 399
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Mix Förlag
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86843-00-7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...