måndag 5 november 2012

llldåd av Thomas Eriksson

Först tänkte jag att det här är så stereotypt så det är inte sant. Verklighet - ja. Sanning - ja. Men a tad förutsägbart. Ung kvinna blir våldtagen av fyra män på fyllan. Hon anmäler, blir hotad till livet, genomlider en förödmjukande rättegång och ja... Det är vad vi kan förvänta oss av en bok på temat. Men det är ju just de förväntningarna som gör det så tragisk - för de stämmer ju näst intill alltid. Detta gör boken Illdåd av Thomas Eriksson viktig, tycker jag. Vi behöver prata om hur vi i samhället ser på våldtäkt. Det behöver bli tydligare vart gränserna går och att ett nej ALLTID är ett nej oavsett. 

Eriksson låter oss följa Alex King även i denna andra bok. (Den första heter Bländverk och står och väntar i hyllan.) Alex King blir illa berörd på ett högst personligt plan och det driver honom att peppa den våldtagna Sara i rättsprocessen. Författaren skriver så att drivet framåt blir starkt och när jag spenderat de första kapitlen med att irritera mig över de jag nämnde först i inlägget så fastnar jag i boken och slukar resten. Det är välskrivet, bra och lätt att ta till sig. Trots att ämnet upprör och gör mig förbannad. Och för att inte tala om att vissa personer i boken gör mig heligt förbannad. Usch, vilka människor.

Vi fick Illdåd till vår bokcirkel av En bokcirkel för alla/Damm förlag. Tyvärr kunde jag inte vara med när vi skulle diskutera den vilket var tråkigt. Jag är säker på att boken kan väcka många, många bra diskussioner till liv. Vi tackar er för böckerna!


Titel: Illdåd
Författare: Thomas Eriksson
Språk: Svenska
Sidor: 441
Genre: Kriminalroman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Damm förlag
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-7351-792-8

4 kommentarer:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...