söndag 18 november 2012

Mannen som glömde sin fru av John O'Farrell

Det här var precis vad jag behövde för att boosta läslusten. Mannen som glömde sin fru är en härlig, lite skruvad historia om Vaughan som en dag finner sig helt utan sitt minne. Det är totalt blankt. Efter en vecka på sjukhus hittar hans bästa vän honom och Vaughan hoppas kunna återgå till sitt vanliga liv. Som det visar sig innehålla både fru, barn, villa och hund. Men det verkar inte bli så lätt som han först trodde...

Det är ju egentligen en helt absurd historia, men hjärnan är ju ett underligt organ och konstigare saker har ju hänt. Jag tycker verkligen om den nya Vaughan, en mycket fin kille. Men ju längre in i boken jag kommer, desto tydligare blir det att de där fina och känsliga delarna av honom inte var lika tydliga innan minnesförlusten. Det är så intressant att se hur människor kan förändras. Och det visar ju också på hur färgad man blir av världen, människor och omständigheter omkring oss. Att vanor sitter i huvudet och då också försvinner med minnesförlusten som t.ex. att den gamle Vaughan rökte som en borstbindare men den nya, raderade mannen inte har ett uns sug efter cigaretter.

Jag har en förkärlek till lad lit (och chic lit för den delen) men jag har inte läst lika mycket nu som förr. Nick Hornby, Tony Parsons och en del andra författare tillhör mina favoriter i genren och nu får snällt John O'Farrell sälla sig till den skaran. Jag tycker att det är fint att få läsa fån ett manligt perspektiv, speciellt när det kommer till kärlek och relationer. 

Till sist måste jag slå ett slag för Pia Printz som både översatt (och det riktigt bra) och gett ut boken. Vilken kvinna! Driven att göra det hon vill, framgångsrik och förbaskat trevlig. En sann förebild för mig. Tack för recexet!


Titel: Mannen som glömde sin fru
Originaltitel: The man who forgot his wife
Författare: John O'Farrell
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 317
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: *Printz Publishing
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-97-98033-3

6 kommentarer:

  1. Har varit nyfiken på den här boken ett tag, och efter att ha läst den här recensionen så känner jag mig verkligen manad att ta tag i den!

    SvaraRadera
  2. Har hört om boken förut, tror jag ska läsa den ^^

    SvaraRadera
  3. En av de sämre böckerna jag läst, faktiskt. Fruktansvärt klichéartad, språket torftigt och det känns mest som ett hastigt hopkommet filmmanus, förslagsvis med Hugh Grant i huvudrollen. Jag kommer alltid att få leva med de själsliga ärren efter att ha tvingat mig igenom skiten till den allra sista sidan.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...