fredag 23 november 2012

Åttio dagar gul av Vina Jackson

Efter megahypen av E L James Fifty Shades-trilogi poppar det nu upp fler och fler böcker som saluförs med fraser som "Gillade du Fifty Shades kommer du älska den här!" Så är det väl alltid. Något blir superpoppis och vips så verkar förlagen ha mängder av liknande böcker på lager.  Och översättarna jobbar övertid för att låta oss svenska läsare njuta av spännande, ovanliga och förbjudna erotiska romaner. Jag har läst hela Fifty Shades-trilogin (precis innan hypen) och nu har Xstory gett mig möjligheten att läsa Vina Jacksons Åttio dagar gul, den första delen i en ny erotisk trilogi i samma anda som Fifty Shades.

I Åttio dagar gul träffar vi Summer, en violinist som spelar i Londons tunnelbana för att få livet att gå ihop ekonomiskt. Hon älskar att spela men det är svårt att få fasta anställningar som musiker. Efter att hennes fiol blivit förstörd i en olyckshändelse tar en okänd man kontakt med henne via Facebook. Han erbjuder henne en ny fiol i utbyte mot att hon spelar för honom. Eftersom Summer definitivt inte har råd att köpa en ny fiol själv så tar det inte lång tid innan hon bestämmer sig för att anta erbjudandet. Mannen som hon nu ingår en överenskommelse med är universitetsläraren Dominik, en man som utvecklad en del udda begär och som nu vill involvera Summer i dessa.

Ja ni hör ju. Same same but different. Om man jämför med Fifty alltså. Till formen gillar jag verkligen Åttio dagar gul. Kapitlen inleds oftast (speciellt i första halvan av boken) med varannan Summer, varannan Dominik. Bra, det gillar jag. Och de flesta av dessa kapitel börjar med att jag får läsa slutet av förra kapitlen fast från den andres perspektiv. Ännu bättre - det lyfter verkligen handlingen och jag blir mer intim med båda huvudpersonerna. Boken är inte riktigt lika överfull av sex som vissa andra böcker men det vi får läsa är på sätt och vis desto grövre. I Fifty fick jag ändå en viss känsla av kärlek mellan Ana och Christian även om det ofta verkade ganska grovt, sexuellt alltså. Och framför allt var det monogamt. För i Åttio är det definitivt inte monogamt och det gillar jag inte. Här verkar tanken vara att Summer ska vara med om så mycket som möjligt och ibland tänker jag att hon måste vara dum i huvudet som går med på somliga saker. Och det var en jäkla tur att den slutade som den gjorde annars hade jag vägrat läsa nästa del. Jag har läst att det på sina ställen finns åsikter om att storyn i Åttio... är mycket bättre än i Fifty. Det är håller jag inte med om. Inte i dagsläget i alla fall. Men jag får nog återkomma mer om detta när jag läst hela Åttio-trilogin.

Men alltså, jag fattar inte varje den heter just Åttio dagar gul. Kan någon som har läst den förklara det för mig? Antagligen har jag missat något supertydligt...

Detta blev till mångt och mycket en jämförelse med en annan trilogi men det går inte att undvika, det är min enda referensram i genren. Men jag lovar att när jag läst ut även denna trilogi kommer en full recension på den samt en riktig jämförelse med den andra trilogin. Men är man sugen på att läsa något i samma stil som Fifty Shades of Grey så kan jag verkligen rekommendera Åttio dagar gul. Same same but different!



Titel: Åttio dagar gul
Originaltitel: Eighty days yellow
Författare: Vina Jackson (pseud)
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 320
Genre: Erotica, roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Xstory
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-85683-65-9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...