lördag 21 juli 2012

Rot and Ruin av Jonathan Maberry

I all längtan och väntan på säsong 3 av The Walking Dead kan man ju fylla zombiebehovet med en bok. Zombiebok that is. Och passande nog fanns Jonathan Maberrys Rot and ruin i min bokhylla och jag har längtat länge efter att få sätta tänderna i den. Den handlar om Benny Imura, alldeles snart 15 år, som bor med sin storebrorsa Tom  i ett post-apokalyptiskt samhälle in the middle of nowhere. De har ingen elektricitet eftersom man tror att det var ett av skälen till att världen gick under till förmån för zombierna. Det säger ganska mycket om de efterlevandes generella inställning till saker och ting. Benny lever ändå ett ganska traditionellt tonårsliv och hänger med polarna Nix och Chong bland flera andra. Byter zombiekort, går i skolan och söker jobb. Tom har ett eget företag där han jobbar med att på uppdrag söka upp förvandlad släkt och vänner till levande för att ge dem ett sista farväl och att för evigt avsluta deras "liv". Benny blir mer eller mindre tvungen att ta anställning hos Tom och följer med honom på ett uppdrag. Och efter det blir inget någonsin detsamma i Bennys liv.

På ett sätt är jag glad att boken stått i bokhyllan ett drygt år. För det har ju inneburit att jag har kunnat suga på karamellen länge. Men å andra sidan är jag lite irriterad på att jag inte tidigare tagit mig tillfället att njuta av en skitbra bok. Jo för det är det. Rot and ruin är helt och hållet kanonbra! Den har allt. Humor, glädje, sorg, underhållning. Den är ordentligt genomtänkt som jag tycker att zombieromaner måste vara för att det ska funka. Det ska enligt mig vara så realistiskt som möjligt oavsett vilken zombiestig författaren valt att vandra. Jag vill som läsaren kunna sluka allt med hull och hår och det kan man lugnt säga att jag gör när jag läser den. Men något av det bästa är att boken ger läsaren möjlighet att närmare fundera över olika väsens existens, varför vissa dödar av illvilja och andra för att de inte vet något annat. Läsaren får även lov att reflektera över om det verkligen är okej att uttnyttja någon för sin egen vinning och hur somliga människor har en förmåga och vilja att överleva så gott som vad som helst.

Om ni ännu inte läst Rot and Ruin så kan jag bara säga lyckliga er. Så läs den. Jag hoppas också att något förlag kan ta och ge ut den på svenska så att ni som helst inte läser på engelska kan få möjlighet att njuta av den också.

Update: Och nu ser jag att det finns en uppföljare - tjohoo och klickeliklick!


Titel: Rot and Ruin
Författare: Jonathan Maberry
Språk: Engelska
Sidor: 458
Genre: Zombielitt, Roman, Young adult
Utgivningsår: 2011
Förlag: Simon and Schuster
Format: Storpocket
ISBN: 978-0-85707-095-1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...