söndag 22 juli 2012

Mörkersikt av Johannes Källström

Texter av novellvariant är verkligen min kopp te. Speciellt om de är skrivna av Johannes Källström. Uppenbarligen. Här har vi något som inte är för den lättskrämda men som ändå går att läsa när man är ensam hemma. Kind of.

I Mörkersikt får vi följa med i sex olika berättelser som alla flirtar med det övernaturliga, det okända, det mystiska och mytiska för den delen. Jag tänker inte gå in på vad alla handlar om men en av mina favoriter är Ett osedvanligt lyckat köp där vi träffar Alex, advokat och samlare av stora mått, som nyss köpt ett dockskåp. Även En alldeles makalös resa är riktigt vass. För att inte tala om Törnrosa eller Den lilla, lilla Rödluvan och människans bästa vän. Alla helt olika men de kittlar läsaren på olika sätt. Men gemensamt för fyra av novellerna är att Owe Tycho finns med i periferin på något sätt. En polis som börjar närma sig ålderns höst och som ska försöka lösa de minst sagt konstiga händelserna i de olika novellerna.

Mörkersikt var den första bok jag läst av Johannes Källström och jag tycker att det funkar bra. Det slår mig bitvis att, även om det fingerar en hel del kvinnor i novellerna, så känns de så, ja hur ska jag formulera det... så manliga helt enkelt. Jag kan inte riktigt förklara varför men det känns mest i Spegel, spegel på väggen där. Men jag antar att det ska vara så... I övrigt är de välskrivna, lagom långa (men de kanske är för långa för att kallas noveller?) och framför allt bra. Det som är det bästa med novellsamlingar är att man inte behöver läsa hela boken i ett svep utan man kan ta en åt gången och man hinner avsluta den innan det är dags att ta tag i tråkigt hushållsarbete. För att sedan fullkomligt kasta sig över nästa!Titel: Mörkersikt
Författare: Johannes Källström
Språk: Svenska
Sidor: 416
Genre: Roman, Skräck, Spänning, Noveller
Utgivningsår: 2011
Förlag: Massolit
Format: Pocket
ISBN: 978-91-978818-9-0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...