måndag 21 maj 2012

De Dödas Strand av Carrie Ryan


Jag vet med säkerhet att det var fler än jag som hajade till vi blev varse att Carrie Ryans uppföljare till De Vassa Tändernas Skog INTE handlar om Mary. Jag blev i alla fall både skeptisk och lite småbesviken. Jag ville ju så gärna veta vad som hände med Mary sen. Om hon klarade sig, hur det gick med de andra och jag vet – jag hade ju tusen frågor efter förra boken. Men jag kan lugna er – det funkar utomordentligt bra ändå!

Boken tar vid ca 15 år (give or take) efter det att Mary spolats med i floden. Vi får träffa Gabry, Marys dotter, och det är hon som är huvudpersonen i De Dödas Strand. Efter vad som började som ett oskyldigt ungdomsbus men som slutade i blodbad där nära och kära miste livet, måste Gabry och hennes vänner lämna sitt hem Vista i jakt på den Mörka staden där de kan få skydd.

Jag tycker verkligen att det är en riktigt bra uppföljare och det lite alternativa greppet när det kommer till generationsroman fungerar verkligen, trots mina farhågor. De två kvinnornas liv vävs så snyggt samman och allt är genomtänkt in i minsta detalj. Shakespeares sonetter – ja den delen flirtar ju verkligen med en litteraturälskare som mig själv. Jag tycker också om det faktum att det finns en viss process när de kommer till de oheliga, en oundviklig progression som känns oundviklig när man ändå pratar om en organism som en smitta, ett virus, faktiskt är. Och scenen i slutet som spelas upp på näthinnan när jag läser – The Walking Dead släng er i väggen, säger jag bara!

Jag har luskat och enligt mina källor kommer tredje och sista delen handla om Annah, ännu en tvist i Ryans generationsromansanda. Den finns faktiskt redan nu att läsa på engelska men jag väntar med glädje på Styxx Fantasys fantastiska omslag med svart snitt.

Jag gillar absolut absolut absolut Ryans zombietrilogi och jag har stora förväntningar på den tredje och sista delen. Bring it!

Titel: De dödas strand
Originaltitel: The Dead-Tossed Waves
Författare: Carrie Ryan
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 426
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Styxx förlag
Format: Storpocket
ISBN: 978-91-7355-228-8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...