tisdag 22 maj 2012

Fifty Shades x 3

Nu har jag alltså läst ut Fifty Shades trilogin. Och jag är ganska matt, av olika skäl. Fifty Shades of Grey, Fifty Shades Darker och Fifty Shades Freed - böckerna alla talar om. "En vuxen variant av Twilight" säger Pocketshop. "Harlequinesque" menar andra. Och ganska bra tycker jag. Jag har under maj plöjt alla tre böckerna då jag kom över dem till kampanjpris (halva priset) i London. Jag kommer här recensera alla tre och jag kommer verkligen försöka att inte spoila dem men jag kan inte lova något eftersom jag har ganska mycket att säga om dem. Så om du inte har läst dem och inte vill veta något om dem innan så sluta läs nu. NU!Då så, då fortsätter vi. Trilogin handlar om Anastasia Steele, även kallad Ana. Hon hoppar in för sin influensasjuka bästis och rumskompis Kate, och genomför en intervju med Christian Grey, en elegable bachelor och sjukt rik affärsman i sena tjugoårsåldern. Det sprakar såklart till direkt och de inleder ett minst sagt annorlunda förhållande. Problemet är bara att Ana vill ha kärlek, stabilitet och ett "riktigt" förhållande, vilket är något som Christian inte har förmågan att ge. På grund av taskiga småbarnsår verkar Christian till en början oförmögen att på riktigt älska någon. Dock känner han annorlunda för Ana än de kvinnor han tidigare haft och då rent sexuella förbindelser med diverse exotiska inslag. 

Böckerna är ungefär likadant uppbyggda dvs börjar lyckligt, paret stöter på problem, problemen löser sig och det slutar lyckligt. Ganska traditionell uppbyggnad, inte sant? Det som kanske är mindre traditionellt är den mängd sex som förekommer i böckerna. Första delen i trilogin är sprängfylld med annorlunda samlagsställningar, sexleksaker som jag aldrig hört talas om, bröstvårtor hit och kön dit. Till en början tyckte jag att hey det är ju lite spännande med en "vuxen" bok so to speak eftersom jag läser mycket ungdomsböcker där sex sällan beskrivs i detalj. Men i andra och tredje boken blir det i ärlighetens namn för mycket av det goda och det enda jag tänker på vid varje penetration är: inte nu igen! Och jag blir mer och mer säker på att man i verkliga livet inte kan bygga en meningsfull relation när det sexuella har ett sådant övertag.

Ett stort irritationsmoment är när Ana HELA TIDEN refererar till sin "inner goddess" och sitt subconsious self. Varje gång det spritter i hennes kön, eller när Christian smeker henne på rätt sätt eller tja det räcker med att han tittar på henne så kommer den inre gudinnan fram. Hennes "curled upper lip" är också ganska tjatig och jag tänker att Christian måste gå igång på ganska lite eftersom det räcker med en krökt överläpp... Men det är ett faktum att jag pga "en vuxen variant av Twilight"-citatet blev lite besviken när det aldrig dök upp några vampyrer, varulvar eller annat övernaturligt. Jag var helt bombsäker på att det skulle gå åt det hållet. En annan sak som blir ett störmoment är att jag under hela läsningen tänker på hur böckerna skulle göra sig som film. Något nedtonade i sexdelen, något Hollywoodfierade och med Bradley Cooper som Christian Grey... yum-oh! Så ja, det är honom jag ser vid varje hmm, ja ni fattar...


Christian Grey?
Bildkälla: geekpeeks.com


Till syvende sist så tycker jag ändå att trilogin är ganska bra. Där finns ju definitivt något som gör att jag vill fortsätta läsa även om jag tycker att den första boken är den bästa. Vad gäller Christians personliga utveckling så gillar jag att det går åt rätt håll och för en happy endings-sucker som jag själv så är ju slutet riktigt bra. Och det bästa av allt är ju, oavsett vad man tycker om boken, att kvinnor världen över får läslust av pirret, och pirr av läslusten. Fram för mer sex i litteraturen!

5 kommentarer:

  1. Ja men det här låter väl trevligt! Vuxenvariant av Twilight låter i alla fall som något för mig, men utan vampyrer då så klart.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte också att trilogin var bra! :-) Blev positivt överraskad. Jag råkade läsa din recension först och se bilden av Bradley Cooper och därefter var det bara han jag såg framför mig som Christian Grey ;)

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...