fredag 16 mars 2012

Ön av Lotta Lundberg

Jag har alltid velat åka till Söderhavet. Jag har varit i Asien många gånger, på många olika ställen men så långt som Söderhavet. När jag sluter ögonen så ser upplever jag långa kritvita stränder och kristallklart vatten, Pirates of the Caribbean-mystik, lata dagar och exotiska frukter, kalla drinkar som smakar av lime och rom. En drömvärld kanske men så är det nog för många av de som drömmer om Söderhavet. Så även de turister som i Lotta Lundbergs senaste bok Ön njuter av lyxkryssningar i Stilla havets övärld. Och om den drömvärlden blir ituriven, krossad, förstörd... För på en kryssning blir en brittisk flicka utsatt för sexuella övergrepp av någon i lokalbefolkningen och hell breaks loose. Så skulle man kunna säga, ja. 

På ön bor den svenska Olivia, en läkare som kallat ön för hem sedan tjugo år tillbaka. Hon lever tillsammans med de infödda i någon slags storfamilj där man pratar om "allas barn" och man sover där man hamnar. Ungefär. Till ön kommer, efter larmen om de sexuella övergreppen, tre socialutredare från London som ska utreda övergreppen och se till att saker och ting fungerar enligt den brittiska standarden. Det de inte tänker på är att det är svårt att förändra en hel kultur...

Till en början så tilltalade inte boken mig, det måste jag erkänna. Jag kan inte riktigt svara på varför. Men den tog sig bra och sen gick det inte att sluta läsa. Det är mycket intressant att få ta del av kulturen på ön, hur Olivia har acklimatiserat sig (vilket inte var helt lätt för henne) och hur man tänker kring saker som för oss västerlänningar är självklart. Som t.ex. saker som mina barn, andras ungar eller sköt dig själv och skit i andra eller man skaffar inte barn när man är tolv. Ja, det där sista ligger ju en bit ifrån men det är ju ändå en sån där outtalad regel - och det är just de som blir ett problem för bokens socialarbetare. Det blir väldigt svårt att applicera hennes majestät drottningens hemlands lagar och regler på ett ösamhälle som ligger ljusår (ibland känns det så) ifrån sin kolonisatörs samhälle och struktur. Riktigt snyggt komponerat av Lundberg och man lever sig lätt in i det långsamma lunket på ön, precis som socialarbetarna från London gör. Det blir tillslut svårt att skilja på saga och sanning, på mer än ett sätt.

Boken är mycket välskriven och jag måste säga att slutet... ja det är riktigt bra. Så, vad väntar ni på? Läs för sjutton! Om inte annat för att fä känna sand mellan tårna, ölet svalka i djupa klunkar och t-shirten klibba på ryggen.

Titel: Ön
Författare: Lotta Lundgren
Språk: 
Svenska
Sidor: 311
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Natur & Kultur

Format: Inbundet
ISBN: 978-91-27-13258-0

Jag fick Ön i pappersform som recex från Natur&Kultur men även som ljudbok från Booked så jag har varvat läsning/lyssning.

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra bok! Det gick lite långsamt för mig till en början också men när jag väl kom in i den så kunde jag inte sluta läsa, trots en förkylning som mest ville få mig att sova.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...