lördag 17 mars 2012

Gästrecension: Varför hatar män kvinnor som älskar dem? av Eva Rusz

Den andra av två ljudboksrecensioner kommer från Jennifer, gymnasielärare i svenska, psykologi och filosofi, och även en fd kollega (en mycket saknad sådan - vi måste ses snart!). Hon har lyssnat på boken Varför hatar män kvinnor som älskar dem? skriven och inläst av Eva Rusz.


"Ljudboken Varför hatar män kvinnor som älskar dem? varvar fakta och psykologiska teorier med fallbeskrivningar ur verkliga livet. Lyssnaren blir guidad av författaren och uppläsaren Eva Rusz som även är psykolog samt psykoterapeut. Boken tar upp fyra kvinnor, Maria, Cecilia, Anna och Tina, och deras relationer med fyra hatfyllda män, Joakim, Kristoffer, Mikael och Stig. Det är mycket gripande berättelser som kvinnorna berättar t.ex. hur de charmiga männen drastiskt ändrades till manipulativa och misshandlande män. 

Eva tar upp olika psykologiska teorier, experiment och studier, inte som en ursäkt för männens beteende utan som ett försök till en förklaring. Hon förklarar lättförståeligt och använder ett enkelt språk så att även lyssnare som inte är så bevandrade inom psykologin har lätt att hänga med. Boken behandlar bl.a. teorier kring begreppet anknytning, där barndom kopplas ihop med det senare vuxna beteendet. Männens hat mot kvinnor förklaras med hur anknytningen mellan männen och deras föräldrar/vårdnadshavare har varit i tidig ålder. Säcken knyts ihop med att de fyra kvinnorna berättar om sina liv efter att ha brutit sig ur relationerna med de hatfyllda männen. Männen vill men kan inte ta emot äkta kärlek och kvinnor poängterar att mantrat “bara jag visar kärlek så kommer han att ändra sig” inte fungerar. Eva Rusz vill att boken ska fungera som en ögonöppnare för kvinnor som lever i en destruktiv relation och som en hjälp för professionella personer som kommer i kontakt med utsatta kvinnor och det tycker jag definitivt att hon har lyckats med!"


Titel: Varför hatar män kvinnor som älskar dem?Författare: Eva Rusz
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2011
Förlag: Adelphi Audio/A nice noise
Format: Ljudbok
ISBN:
 9186719262

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...