söndag 8 januari 2012

Till skogs av Tana French

Jag hade hört mycket gott om Till skogs (In the woods) av Tana French och jag har hela tiden varit inställd på att läsa den på engelska. Men när jag skulle klicka hem från Alibris en dag hittade jag den på svenska i pocket och då blev den hemklickad med detsamma. Och tur var väl det för det visade sig att årets första läs var riktigt, riktigt bra! Till skogs handlar om Rob Ryan, en polis på mordroteln inom den irländska polisen. Han får på sitt bord ett fall med en mördad flicka i hans hemby, Knocknaree. I samma by där två av hans bästa vänner försvann för tjugo år sedan och Rob hittades blodig, chockad och utan minne om vad som hänt... Tillsammans med Robs partner Cassie börjar jakten på mördaren. En jakt som kantas av manipulation, lögner och upprivandet av gamla sår och minnen.

Det är en mycket välskriven kriminalroman som man inte kan lägga ifrån sig. Jag förlorar mig i polisarbete, arkeologiska utgrävningar, mystik och nattliga utredningsmiddagar med stärkande drycker. Det är svårt att gissa sig till vem mördaren är vilket för mig innebär att boken är mycket, mycket bra. Jag brukar ofta vara riktigt bra på att lista ut sånt, vilket ibland kan vara lite trist. Men inte här inte. Den är helt enkelt skitbra. Men nu måste jag tyvärr skriva ett par rader som kanske kan spoila. Eller inte spoila men kanske avslöja en del saker som man inte vill veta i förväg. Så om ni inte har läst men vill läsa den så sluta läs här.

SLUTA LÄS DÅ!

FÖR NU KOMMER DET KANSKE SPOILERS!

Det som etsat sig fast i mig mest av allt är förhållandet, eller snarare icke-förhållandet, mellan Rob och Cassie. Jag vill inget hellre än att de ska bli tillsammans och leva lyckliga i alla sina dagar. Det måste finnas nåt där. Jag känner det ju för helvete bara genom att ta på sidorna. Och visst fanns det där. I en kvart typ. Men sen "vi ska bara vara vänner, bästa vänner jada jada jada...". De är rätt för varandra. Och sen bara utan ett ord så är Cassie med Sam. Fan vad det störde mig. Jo faktiskt. Mycket. Nu är ni säkert en hel drös med folk som tycker tvärtom men jag ville så gärna att det skulle bli Cassie och Rob.

En annan sak som jag skulle velat få reda på i boken är hur Robs vänner försvann/dog/rymde eller vad som nu hände den där sommardagen för tjugo år sedan. Jag hade hela tiden den tanken i bakhuvudet, att nu, nu kommer det, nu får jag reda på vad som egentligen hände. Jag tyckte att den sidohistorien var så stark i boken att jag blev lite paff när boken var slut och jag inte var klokare för det. Var det bara jag som fick den känslan? Var det bara jag som förväntade mig en upplösning av det förflutna?

Bara en sak till. Jag har lite problem med översättningen på vissa ställen. T.ex. på sidan 103 när O´Kelly säger "Okej grabbar. Välkomna till Operation Vestalis.". Alltså, nu har jag ju inte det engelska originalet men jag kan tänka mig att det står nåt i stil med "Okey guys"... eller? Ni som har den på engelska får gärna leta upp det här stället nu. Jag använder själv ordet guys ofta i t.ex "Listen up guys" på engelsklektionerna men då med en könsneutral betydelse ungerfär som "listen up people!". Det jag stör mig på är att det hela tiden står grabbar i den svenska översättningen. Visst fattar jag att det kan vara medvetet av författaren för att visa på att Cassie är en av grabbarna men rent språkligt vill jag ha ett annat ord där. Nån vänlig själ kanske kan hjälpa mig här!?

I vilket fall som helst. Till skogs är skitbra. Ni måste bara läsa den.


Titel: Till skogs
Originaltitel: In the woods
Författare: Tana French
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 484
Genre: Kriminalroman
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bonnierpocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-0-012193-8


1 kommentar:

  1. Älskade den här boken men har inte recenserat den. Fast jag ville också att #SPOILER# de skulle bli tillsammans. Blev så besviken när det aldrig skedde. Jätteirriterande ju! Vet att Boktagen också reagerade lite på översättningen. Vi läste den samtidigt, jag på engelska och hon på svenska. Ska ta och leta lite i min nu så jag kan svara dig. Sen det här med att man är fortfarande som ett frågetecken när boken är slut är väldigt irriterande ja, men också det som lite gör boken så spännande. Jag hoppas på att svaret ska komma i någon av dem. Snälla!
    Ska ta tag i tvåan snart. De utspelar ju sig i akademisk miljö. HURRA!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...