fredag 30 december 2011

Älskar - älskar inte av Jónína Leósdóttir


I Dantes nordiska utmaning var december månads land Island. Jag skulle läst den här men på grund av tidsbrist så spar jag den till nästa Islands-runda. Istället blev det en novell (eller ja egentligen två men det är bara en jag tycker är värd att nämna här) ur samlingen Älskar, älskar inte. Nordiska ungdomsnoveller. Novellen heter just Älskar - älskar inte (Elskar mig - elskar mig ekki) och är skriven av Jónína Leósdóttir. Man får läsa ut två perspektiv - hans och hennes - och hur olika man kan uppfatta situationer. Jag vill inte skriva mer för då spolar jag men den är mycket läsvärd. Däremot vill jag delge er information om författaren tagen ur novellsamlingens författarinformation. Det är alltid kul att hitta nya författare, speciellt nordiska ett bokår som detta.

Jónína Leósdóttir är född 1954. Hon har skrivit biografier, romaner, dramatik och poesi. I över tjugo år har Jónína arbetat som journalist och redaktör för diverse populärtidskrifter. Hennes senast utgivna böcker är en trilogi för tonåringar: Kyssar & Oliver, Svart & Vit och Jag & Du.

I novellsamlingen hittar vi författare från alla nordiska länder och jag kommer att använda mig av den under den nordiska utmaningen. Näst ut är ju Färöarna och jag kommer läsa en novell även då. Det blir novellen Skriv i sanden av Marjun Syderbö Kjelnaes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...