onsdag 30 november 2011

Baby Jane av Sofi Oksanen

Det här är första boken i den nordiska utmaningen hos Dantes bibliotek. Finland var landet som stod i fokus under november månad och mitt val av bok föll på Baby Jane av Sofi Oksanen. Jag hade hört mycket gott om Oksanen tidigare, speciellt om Utrensning. Men det blev alltså Baby Jane.

Den handlar berättarjaget (som vi inte får veta namnet på. Tror jag.) och hennes flickvän Piki. Eller nej, den handlar nog mest om Piki egentligen. Hur hon, som var den mest eftertraktade och populäraste flatan i stan, blir mer och mer isolerad och drar sig bort från sin älskade och sina vänner. Hon lider av panikångest och depression och klarar till slut inte av de mest vardagliga ting. Och hur hon med all sin kraft försöker dölja detta för de som står henne nära.

Jag är inte övertygad. Jag är ledsen. Jag hyser ingen som helst sympati för Piki, snarare för berättarjaget som får ta all skit. Deras konstiga sätt att tjäna pengar och hur Piki mer än gärna kan tänka sig att sälja ut sin flickvän (och sig själv) till män som på olika sätt törstar efter någon typ av sexuellt umgänge. Om det så är via telefon. Och nåt som gör mig än mer förbannad är hur Piki hela tiden använder sig av sitt ex, Bossa, för att få saker gjorda. Och hur hon använder henne för att göra berättarjaget ledsen. 

Nja, jag gillade inte riktigt Baby Jane. Tyvärr. Men jag kommer absolut att försöka mig på Oksanen igen för om man bortser från innehållet så gillar jag hur hon skriver. Och jag ser fram emot nåt av henne som tilltalar mig både i innehåll och stil.


Titel: Baby Jane
Författare: Sofi Oksanen
Språk: Svenska
Originalspråk: Finland
Sidor: 224  
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bazar
Format: Pocket
ISBN: 978-91-7028-239-3

1 kommentar:

  1. I hear ya, sistah, men jag ber dig att inte ge upp Oksanen för det! Stalins kossor är verkligen suverän!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...