söndag 2 oktober 2011

Kvinna? Eller man? Eller...

Jag satt och slögooglade häromdagen, jag minns inte alls vad jag var ute efter. Men så kom det sig att jag googlade på Margaret Killjoy - författaren till den interaktiva romanen What lies beneath the clocktower. Döm om min förvåning när alla bilder jag fick upp var på en ganska ung, ganska snygg MAN! Va fan, MARGARET - det måste ju vara en kvinna. Jag ägnade en ganska lång stund att söka om och söka om tills jag helt enkelt fick acceptera att Margaret Killjoy är en man. Okidoki. Jag har inga problem med det. Då började jag fundera på fler namnförvirringar i litteraturen. Självklart kan ju förkortningar av typen JK Rowling och JRR Tolkien leda till smärre förvirring om man är helt ute och reser i litteraturens värld. Men i övrigt då? Den enda jag kunde komma på är Sidney Sheldon som jag under många år trodde var en kvinna baserat på hans namn. Har ni några andra på lager?
3 kommentarer:

 1. Evelyn Waugh trodde jag var en kvinna första gången jag såg namnet.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde att Lian Hearn var en man och Tracy Hickman och Ali Shaw var kvinnor. Fel, fel, fel.

  Tydligen ska JK Rowling ha lagt sig till med sitt K i syftet att göra sitt kön mindre uppenbart (hon har egentligen inte alls något mellannamn på K). Robin Hobb har valt sin pseudonym av samma anledning - den är könsneutral och leder därför inte till några förutfattade meningar hos läsaren. (Förutom den vanliga tanken att böckerna är skrivna av Robin Hood, förstås.)

  SvaraRadera
 3. Ja tänk vad fel man kan ha. Och vidare tycker jag att det är SÅ FEL att det är kvinnorna som oftast känner att de inte kan skriva/publicera texter och få samma attention som män... Gah!

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...