tisdag 6 september 2011

Day by day armageddon av J.L. Bourne

Mina referensramar inom zombiegenrén är ju ganska snäva, för tillfället så innehåller de The Dishonored Dead (litteratur) och The Walking Dead (tv-serien). Inte så välfyllda. Än. Men så fick jag möjligheten att vara med i SwedishZombies testpatrull och fick därför Day by day armageddon av J.L. Bourne att läsa. Började på den direkt och kunde. Inte. Sluta.

DBDA är en dagbok/logg förd av en amerikansk stridspilot. Han börjar skriva första januari - det är hans nyårslöfte att föra dagbok. I samma veva drabbas Kina av en snabbspritt virus som drabbar så gott som alla med få undantag. Det tar inte många dagar innan viruset drabbar USA. Efter några snabba konstaterande så verkar det som att de som smittas inte dör utan går in i nån sorts ruttnande mellanfas. De blir odöda. Nu börjar kampen vår dagboksförfattare - att överleva. Han påbörjar en resa genom ett totalt raserat och atombombat USA i jakten på andra överlevande.

Wow. Om det här är riktig* zombielitt så ge mig MER! Jag tycker att det är skitbra. Allt. Jag gillar verkligen att huvudpersonen, dagboksskrivaren, stridspiloten, John Doe... kärt barn har uppenbarligen inget namn, är anonym på det sättet att vi inte vet vad han heter eller hur han ser ut. Samtidigt som vi får ta del av honom från hans egen synvinkel. Men jag tycker att det märks tydligt att han är tränad soldat - känsloyttringarna är få och ganska sterila. Inget utrymme för känslosvallningar här inte. Men man får ända bra kläm hur han faktiskt mår. Och det märks mer och mer mot slutet tycker jag. Språket är ju också typiskt för militären. Spekulationer dock, mina vänner, jag har ju väldigt lite erfarenhet av militären. Men jag har ju sett min beskärda del av soldatfilm. En annan sak som jag reflekterade över är att man inte en enda gång i boken nämner ordet zombie. Och det gillar jag  mycket. Något som bidrar ännu mer till trovärdigheten är att sidorna i boken ser ut ungefär som det skulle ha sett ut "i verkligheten" - kaffe(blod?)fläckar, understrukna ord, handskrivna kommentarer, bilder, kartor och sånt.

Tack vare Feuerzeug så blev jag idag varse om uppföljaren som direkt beställdes från The Book Depository! That´s how much I like it!


Titel: Day by day armageddon
Författare: J.L. Bourne
Språk: Engelska
Sidor: 200
Genre: Roman, Zombielitt, Dagbok
Utgivningsår: 2009
Förlag: Pocket Books
Format: Storpocket
ISBN: 978-1-4391-7667-2


*The Dishonored Dead, min hittills enda zombielittreferens, är ju bakvända världen om ni minns.

4 kommentarer:

 1. Gillar också boken och väntar spänt på att tredje delen ska komma ut nu i månaden. (Tredje och antagligen sista. Zombietrilogi? Tja, varför inte.)

  Däremot tycker jag att huvudpersonen är lite av ett arsle. LÄTT att jag skulle vilja ha honom på min sida under en zombieapokalyps - men skulle han lära alla männen (inklusive MIN man) att använda skjutvapen och sen totalstrunta i mig och alla andra kvinnor till typ sista sidorna... Skulle inte vara glada toner då, kan jag säga ;)

  SvaraRadera
 2. Bokmalande: you've got a point there...

  SvaraRadera
 3. Det var snabbt läst! Utmärkt testpilot! Och med lyckat resultat, det var roligt!

  SvaraRadera
 4. Jättekul att du gillade den! Riktigt bra bok.

  Har dragit ut på att läsa uppföljaren bara för det.

  Ännu roligare att en tredje kommer snart. Datum okänt vad jag vet, dock.

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...