tisdag 1 mars 2011

No och jag av Delphine de Vigan

No och jag är en fin liten historia om Lou, en supersmart och lite konstig trettonåring. Hon är så smart att hon fått börja högstadiet tidigare än övriga elever vilket innebär att hon inte bara är yngst utan också minst. Vilket onekligen påverkar hennes (obefintliga) kompishäng och det faktum att hon blir alldeles darrig i benen och varm i hjärtat varje gång Lucas, klassens värsting tilltalar henne.En dag möter hon No, en artonårig hemlös tjej som Lou vill intervjua till ett skolarbete. Lou fattar tycke för No. Inte på ett bli kär-sätt utan mer på ett vill rädda henne från allt ont i världen-sätt. Och det är just det hon försöker göra.

Berättelsen är fin, tankarna som Lou känner är självklart det rätta. Dock lite naiva. Men så tycker jag nog det ska vara när man är i gränslandet mellan barn och vuxen. Man är ofta lite naiv, vill alla väl och vill göra rätt. Man tänker inte på hur svårt det kan vara att rädda alla, att man inte kan det. Vissa människor har ett annat öde. Ett öde som tyvärr inte alltid är vad vi önskar åt dem.

Som sagt, en fin bok med ett bra budskap. Inte överväldigande bra men ett helt okej läs!


Titel: No och jag
Originaltitel: No et moi
Författare: Delphine de Vigan
Språk: Svenska
Originalspråk: Franska
Sidor: 228
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
Förlag: Sekwa
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-976003-9-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...