måndag 28 februari 2011

Den tredje systern-trilogin av Gunnar Blå

Jag måste skriva några rader om denna besynnerliga samling när jag har den färskt i minnet. Det är tre böcker i en: Den tredje systern, Gå ner för trappan och Övervakningen. Baksidestexten beskriver dem som: Deckare. Skräckberättelse. Spionthriller. Och ja det är de ju. Verkligen. Varje bok har sin speciella karaktär och författaren lyckas verkligen med konststycket att skriva en trilogi om samma person fast i tre olika genrer. Språket i den sista delen är hårdkokt och skräckhistorian Gå ner för trappan andas Ajvide Lindqvist, tycker jag. Det är också den av de tre som jag gillar bäst.

Jag har nog aldrig läst något så smutsigt, motbjudande, snuskigt, obscent, våldsamt, blodigt, frånstötande och konstigt. Men på något egendomligt sätt gillar jag Den tredje systern-trilogin. Man vill ju veta Gunnars öde, vad som kommer hända med honom och hur mycket mer han kommer att klara av. Och det är det som kännetecknar en bra författare, tycker jag. Att få läsaren att inte vilja sluta läsa, hur motbjudande innehållet än må vara. För motbjudande är det och det tror jag inte att författaren har något emot att jag skriver. Ändå gillar jag. Eller, gillar och gillar. Jag menar jag gillar inte nödvändigtvis innehållet snarare formen. Eller... uj vad jag snurrar till det... Vill du ha en annorlunda läsupplevelse - läs! Men observera - jag rekommenderar den inte till känsliga läsare. Dock till övriga.


Titel: Den tredje systern-trilogin: Den tredje systern, Gå ner för trappan, Övervakningen
Författare: Gunnar Blå
Språk: Svenska
Sidor: 466
Genre: Spänning, Skräck, Thriller
Utgivningsår: 2011
Förlag: Vertigo
Format: Pocket
ISBN: 978-91-85000-84-5

4 kommentarer:

 1. Good day! I could have sworn I've been to this website
  before but after reading through some of the post I realized it's new
  to me. Nonetheless, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking
  back frequently! 오피
  (mm)

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...