torsdag 24 februari 2011

I am legend av Richard Matheson

Jag gillar verkligen filmatiseringen med Will Smith. Det gör jag. Men jag älskar originalet av Richard Matheson. I am legend skrevs redan 1954 och författaren uppdaterade den på sjuttiotalet om jag inte minns fel. För er som bara har sett filmen kan jag berätta att Mathesons grundtanke är densamma: en enda ensam överlevande människa i New York, kanske ensam i hela världen... Robert Neville. En man som kämpar med att överleva de andra som också finns kvar därute. Överleva och utrota. Vampyrerna. De som förr var som honom själv. Helt vanliga människor som smittats av ett hemskt virus. Ett virus som inte tog hänsyn till om den smittade var någons fru eller dotter. Roberts fru och dotter. De människor som av någon anledning inte smittades och förvandlades har med all sannolikhet dödats av de förvandlade. Alla utom Robert Neville. Så ser det ut.

På dagen är det hans stad. Hans regler gäller. Men så fort mörkret lägger sig är han förpassad till sin nattliga husarrest. Samtidigt som han spenderar dagarna med att döda sovande vampyrer, samla förnödenheter och säkra sitt hus försöker han lära sig mer om viruset. För att kanske, kanske kunna övervinna det.

Matheson låter oss följa Neville genom nedslag i hans historia med några år emellan. Boken är välskriven och levande även om den till största delen är en monolog. I am legend är en fantastisk bok som trots nästan 60 år på nacken håller hög kvalité. Jag tycker att den var riktigt, riktigt läsvärd och bra mycket bättre än den senaste filmen.


Titel: I am legend
Författare: Richard Matheson
Språk: Engelska
Sidor: 317
Genre: Spänning, skräck, Roman, Thriller
Utgivningsår: 1997
Förlag: Orb Books
Format: Häftad (storpocket)
ISBN: 0-312-86504-X

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...