fredag 19 september 2014

Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är en av mina favoritförfattare - alla kategorier. Jag hittade av en slump en av hans böcker på ett hotell i Bangkok för ganska många år sedan och blev fast. När jag hörde att han släppt nytt blev jag själaglad och skaffade boken, Himmelstrand, per omgående. Och läste, per omgående.

Tänk dig att du vaknar i din husvagn en helt vanlig semestermorgon. Du sträcker på dig undrar vem av er, du eller din partner, som ska fixa frukosten eller gå med barnet till toaletthuset. Du funderar på om campingbutiken har flintastek på lager och om ölen är tillräckligt kall. Du vaknar alltså en helt vanlig semestermorgon och ser en härligt blå himmel genom glipan mellan de hemsydda gardinerna. Funderar på ett morgondopp. Du tar på dig t-shirt och tofflor, tar badhandduken över axeln och kliver ut ur husvagnen och ... ser inget. Eller ja, du ser en blå himmel som sträcker sig så långt ögat kan nå. Och en gräsmatta som möter himlen vid horisonten. Men inget annat. Alla de andra hundratals husvagnarna är som bortblåsta av en jättes andedräkt och du ser bara tre ynka husvagnar som står nära din.

Det är detta som händer fyra familjer i Himmelstrand. De vaknar upp i vad som verkar vara the middle of nowhere och som ni förstår är de mycket förvirrade. Är de döda? Har de kommit till himlen eller helvetet? Är det ett mycket omfattande practical joke? Vi träffar många olika personer och alla reagerar de olika men med samma grundkänsla - rädsla. Det händer flertalet konstiga och skrämmande saker och till slut börjar det gå överstyr på alla fronter. Vi träffar Peter, det före detta fotbollsproffset, och hans modellfru, även hon ganska före detta hon också, lever i ett dysfunktionellt förhållande och har en dotter som är minst sagt mycket speciell och som i min åsikt har en ganska central roll i berättelsen. Stefan, fadern som känner en outgrundlig kärlek och ansvar för sin fru Carina och sin son Emil. Majvor som ska ta hand om alla och hennes make Donald som ganska snabbt tappar det. Lennart och Olof - paret som har valt att leva tillsammans av olika skäl och som är de som tar det mest lugnt i den bisarra situationen som de fyra familjerna nu befinner sig i.

Jag älskar allt som JAL skriver - och har läst allt utom Tjärven. Det är fantastiskt välskrivet och det är precis vad man kan vänta sig av honom. Han bygger upp en stämning och en spänning som bara han kan. Boken är hans mest bisarra skulle jag vilja säga, det finns ingen logik och frågetecknen är många. Men, precis som i zombielitt, så är det inte nödvändigtvis hotet som är det intressanta utan hur människorna som utsätts för det fungerar och agerar i dessa situationer. Jag tycker mycket om boken även om jag föredrar några av hans tidigare verk som t.ex. Människohamn. JAL är definitivt en författare att räkna med, alltid.


Titel: Himmelstrand
Författare: John Ajvide Lindqvist
Språk: Svenska
Sidor: 411
Genre: Roman, Skräck
Utgivningsår: 2014
Förlag: Ordfront Förlag (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 91-7037-800-33 kommentarer:

  1. Jag älskade den här. Tyckte den var helt fantastisk. :-)

    SvaraRadera
  2. Jättesugen på att läsa denna, måste ta tag i det snart!

    SvaraRadera
  3. Jag har fortfarande favoriterna "Låt den rätte komma in" och även "Lilla stjärna", men det intressanta med den här är ju också att det är en fristående roman i en tänkt trio (om jag fattat saken helt sätt?!)! (;

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...