fredag 2 maj 2014

Nu äter vi! av Jenny Damberg

Jag ÄLSKAR böcker som Nu äter vi! av Jenny Damberg. Den innehåller så mycket rolig och intressant fakta och att det sen handlar om mat är ju bara hur festligt som helst. Visste ni t.ex. att den första kinesiska restaurangen öppnade på Berns 1944? Eller att restaurangmarknaden i Sverige omsatte 100 miljoner kronor inkl. moms under 2012? Eller att det numera vardagliga uttrycket "fredagsmys" myntades i juni 1994? Eller att en av våra populäraste maträtter, tacos, kom till Sverige 1982, men blev inte riktigt poppis förrän under 90-talet?

Damberg har gjort ett gediget research-arbete och täcker upp alla tänkbara vinklar när det kommer det det som vi kanske tar för givet i det här landet: mat. Både till vardags och fest. Hur olika rätter kom till Sverige och hur de utvecklats och förfinats (?). Hon presenterar statistik och historia, anekdoter och recept. Jag gillar detaljer och jag ler förtjust åt de små kapitelspecifika bilderna som används som avdelare. Och doodlarna runt inforutor och så - älsk på sånt!

En toppenbok som jag gott tycker passar som gå-bort-present-bok istället för en blomsterkvast. För jag tycker den är väl värd att äta ... jag menar läsa och ju fler som gör det desto bättre!

Titel: Nu äter vi!
Författare: Jenny Damberg
Språk: Svenska
Sidor: 310
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2014
Förlag: Ica Bokförlag (recex via Booked)
Format: Danskt band
ISBN: 9789153439707

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...