lördag 3 maj 2014

Om rec-ex i e-boksformat - några tankar ...

E-book

För det första vill jag bara poängtera hur tacksam jag är för alla recex jag får. När jag började bokblogga trodde jag aldrig att lilla jag, JAG, skulle få böcker att recensera från förlagen. Och ännu mindre att förlagen spontant skulle skicka mig böcker, utan att jag bett om det. Jag finner det hedrande att de värderar mina åsikter. Oh ja absolut! När det där bruna, välkända paketet från Förlagssystem eller ett härligt tjockt bubbelkuvert med en förlagslogga på väntar i brevlådan - oh the joy!

Jag märker nu att fler och fler förlag går över till att skicka recensionsexemplar som e-böcker istället för pappersböcker. För min det är det väldigt synd med tanke på att läsa digitalt inte funkar så bra för mig. Jag behöver ha pappersboken, känna sidorna (är det tjockt, härligt, exklusivt, miljövänligt, tunnt?), beundra fina omslag - ja liksom känna hela boken. Jag har testat vill jag lova. Och det är klart att det funkar i värsta fall. Men det är när det är riktigt krisigt.

Jag kan visst förstå varför man som förlag skickar ut rec-exen som e-böcker. Jag menar vinsterna måste ju bli många - absolut! Ur miljösynpunkt är det toppen. Antagligen också ur ekonomisynpunkt, det blir ju (måste ju bli) mycket billigare än att skicka pappersböcker i tid och otid. Speciellt för de små förlagen som inte alltid har samma förutsättningar som de stora förlagsjättarna - varken ekonomiskt eller när det kommer till andra resurser.

Det är positivt med e-böcker på många sätt och vis, men som sagt - jag tror inte att jag själv kommer att beställa recex om jag vet att jag kommer att få dem i digitalt format. Vad tycker ni? Vilket format läser ni helst? Hur tänker du när det kommer till recensionsexemplarformer?

15 kommentarer:

 1. Känner som du, det är pappersformatet som gäller. Alltså tackar jag konsekvent nej till erbjudanden om e-böcker. Glädjande nog har då en del istället skickat en pappersbok när jag tackat nej till e-bok.

  SvaraRadera
 2. Jag tar emot både e-böcker och fysiska böcker.
  Föredrar faktiskt e-böckerna just för att de inte (bland annat) tar så stor plats och de är enkla att hålla upp, aldrig problem med att det inte kommer tillräckligt med ljus i mitten av omslaget ;)
  Men visst är det härligt att ha böcker i hyllan, något att klämma och känna på. Saknar ju det där med att kunna vända och verkligen visuellt se hur tjock en bok är och vad som står på baksidan.

  SvaraRadera
 3. Alltså, jag har till exempel slutat beställa från Massolit, eftersom de ska gå över helt till e-recex. Vilket - synd för dem - betyder att jag inte kommer läsa deras böcker, eftersom jag nästan aldrig köper böcker. Visst, jag HAR en läsplatta, men läser supersällan på den, och drar mig för att använda den även om jag har böcker på jag hemskt gärna vill läsa.

  SvaraRadera
 4. Jag föredrar fysiska böcker, men kan även läsa e-böcker. Brukar läsa på telefonen när jag väntar på bussen och liknande.

  SvaraRadera
 5. Jag föredrar fysiska ex men eftersom jag har läsplatta har jag tagit emot e-böcker också. Vill jag gärna läsa en bok så har jag svårt att säga nej... Men är det en serie där jag har alla tidigare i fysiskt ex så känns det extra trist.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar i och för sig e-böcker också men fysiska exemplar är ju alltid trevligt. Jag tycker att det är tråkigt att förlagen går över till e-böcker. Det är liksom något speciellt att få hem ett paket i brevlådan och dessutom är det lite som en "belöning" för det arbeta men faktiskt lägger ner på att läsa och recensera boken åt förlaget. Jag upplever lite att det är de större förlagen som börjar med e-böcker. De mindre är det mycket enklare att få fysiska recex ifrån.

  SvaraRadera
 7. Jag håller absolut med. Jag har börjat läsa mer e-böcker i år men upptäckt att jag inte värdesätter de böckerna på samma sätt som i fysiskt format. Det känns också mer speciellt att få en fysisk bok än en e-bok på något vis...

  SvaraRadera
 8. För mig spelar det ingen större roll för jag har inte svårt att läsa e-böcker. Tvärtom kan jag föredra dem då bokhyllan börjar bli full. :)

  SvaraRadera
 9. Jag är osäker på mina känslor inför e-boken. Jag kan läsa en, men tycker inte det är lika kul som en riktig bok. Jag vill också ha känslan av själva boken. Fördelarna finns ju dock också. Tar ingen plats i bokhyllan och man slipper ha lampa tänd när man läser i ett mörkt rum. Dock kan jag känna att vi som läser och recenserar böcker åt förlagen är väl förunnade en riktig kopia om vi så skulle önska. Blir som en liten belöning. Jag kommer troligen inte att ta emot e-recex om det inte är någon jag väldigt gärna vill läsa eller en utländsk bok på Netgalley som jag efterfrågat (där kan man endast få e-varianten).

  SvaraRadera
 10. Jag har inget att läsa e-böcker på, det funkar inte för mig att sitta och läsa längre texter vid datorn eller på mobilen. Det skulle göra mig tokig. Och jag har inget intresse av att skaffa något annat egentligen, jag vet med mig att det är en sådan sak som bara skulle bli liggande för jag kan inte släppa fysiska böcker, de är alltid det bästa för mig.

  SvaraRadera
 11. Jag läser absolut helst fysiska böcker. Har i nuläget ingen läsplatta, så skall jag läsa e-böcker så får jag läsa dem på datorn eller telefonen. Inget utav dem fungerar speciellt bra för mig.

  SvaraRadera
 12. Jag har tagit emot någon e-bok och verkligen gett det en chans men jag kommer aldrig prioritera e-böcker utan fysiska böcker kommer alltid gå i första hand. Man kan ju inte ens låna ut en bok och vad händer när elektroniken tjovar och man kanske blir av med alla sina böcker, jo visst hela huset kan brinna ner men sådana böcker ingår ju i alla fall i en slags lösöres försäkring..
  Jag avskyr förlag som bara skickar en e bok och utan att fråga om det är okey, så jag är missnöjd med att jätte många förlag mest bara skickar e-böcker. Om alla vi boknördar med ha begär slutar köpa böcker och håller oss till e-böcker så gynnar det väll inte så många? Iof är e-böcker så sjukt dyra... ett fil dokument är ju inte lika värt som en bok i handen.

  SvaraRadera
 13. Jag får inga rec-ex, det låter fantastiskt kul att få! Men OM jag skulle få så skulle det behöva vara pappersböcker, för jag läser mycket, men varken ljudböcker eller e-böcker funkar för mig. Jag behöver hålla i en bok för att få känslan för den. Annars tappar jag snabbt intresse och fokus...

  SvaraRadera
 14. Inte för att jag fått många rec.ex men jag säger NEJ till e-böcker. Det är inte min grej. Jag har testat men det blir aldrig samma sak som med en traditionell fysisk bok.

  SvaraRadera
 15. Jag vill jättegärna gilla e-böcker, men det går bara inte. Tycker det alltid är mängder av fel i formatering och annat, det klarar jag bara inte. Tackar inte gärna ja till rec ex om det handlar om e-böcker och de prioriteras aldrig speciellt högt. Jag anser nog att en fysisk bok är det minsta man kan begära som belöning för den möda man lägger ner och den reklam boken (förhoppningsvis) får. Tycker nog att detta är ett solklart fall av "snålheten bedrar visheten".

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...