onsdag 9 april 2014

Francesca av Melina Marchetta

Jag älskade Marchettas Jellicoe Road. Älskade. Förväntningarna på Francesca var därför skyhöga. Den är kortare och enklare i sin berättelse men minst lika bra. Francescas mamma går in i en djup depression och eftersom hon är familjens lim så funkar det inte jättebra för resterande folk i familjen. Francesca kämpar samtidigt med att gå i ny skola som förr endast var öppen för killar men som nu är co-ed. Hon springer alltså i motvind på mer än ett sätt. Men Francesca är en superstark tjej som står kvar när det blåser.

Jag är inte lika begeistrad som när det gäller Jellicoe Road men jag gillar mycket. Jag tycker att Marchetta får till en trovärdig Francesca, som samtidigt som hon är en oerhört stark tjej är ganska osäker inför de nya områden hon tassar in på. Som t.ex. när det kommer till kärlek. Det är nytt för henne och hon känner inte igen sig i vad som händer i hennes kropp och att hon inte heller kan prata med sin mamma om det gör att hon nog blir än mer osäker. Marchetta är bra på att få med mig i känslostormarna och det går upp och ner beroende på vem Francesca träffar, pratar med, hur hennes mamma mår och hur hennes pappa beter sig. Jag tycker även om att det är stort fokus på vänskap även om jag vurmar för fjärilar-i-magen-böcker. Fast oroa er inte - fjärilarna finns där också!


Titel: Francesca
Författare: Melina Marchetta
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 272
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: X Publishing
Format: Danskt band
ISBN: 9789185763320

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...