torsdag 6 februari 2014

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Det har varit mycket aids på sista tiden. Många diskussioner om sjukdomen och homosexuella. Vi har jobbat med Gardells TATUH-serie med niorna och det har gått både upp och ner. Några har väldigt svårt för ämnet och ännu svårare att konstruktivt diskutera sina åsikter. Åsikter som man blir lite mörkrädd av...

Jag ska villigt erkänna att jag köpte Tell the wolves I'm home pga #boblmaf -hysterin och sedan har den stått i hyllan. Men sen vann jag den svenska översättningen, Låt vargarna komma, från forna X Publishing (numera finns titlarna hos (Gilla Böcker) och den är numera utläst. Jag hade verkligen ingen aning om att den handlade (delvis) om aids. Vilket först gjorde mig trött, pga av allt jag tidigare räknat upp. Jag behövde en paus från sådant kände jag. Men när jag fortsatte läsa blev den ju bara bättre och bättre. Sjukdomen är både superviktig för berättelsen men samtidigt är det ju inte det den handlar om.

Vi möter June Elbus, 14 år,  vars morbror och gudfar Finn dör i aids. Det är mycket hysch hysch kring hans död (och hans liv för den delen) och speciellt Junes mamma har mycket svårt att tala om sin bror. June blir kontaktad av Toby, Finns "speciella vän", och de inleder någon typ av relation och blir vänner. Men det är komplicerat för en fjortonåring - att inte veta vilka känslor som är okej, att inte riktigt veta om det man kände för sin morbror var okej eller ens på riktigt. Speciellt då också när man börjar bry sig om sin morbrors "mördare" - som resten av familjen kallar Toby. Det är en coming-of-age-roman som bitvis är tragisk och sorglig men som ljusnar mot slutet. Mamman i familjen spelar i det dolda en stor och viktig roll och jag tycker eventuellt inte så bra om henne.

Låt vargarna komma är en fruktansvärt välskriven debutroman och den har fått ett oändligt antal utmärkelser, priser och stipendier. Med rätta, för den är väldigt bra. Kanske inte helt når upp till hyperhajpen enligt mig, men nevertheless en skitbra bok!


Titel: Låt vargarna komma
Originaltitel: Tell the wolves I'm home
Författare: Carol Rifka Brunt
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 420
Genre: Roman, coming of age
Utgivningsår: 2013
Förlag: X publishing
Format: Danskt band
ISBN: 9789185763511

2 kommentarer:

  1. Mamman som karaktär växte väldigt mycket för mig och då speciellt i slutet av boken. Inte för att jag håller med om hennes agerande hela tiden, men det kändes ändå som att man fick en bättre förståelse för varför hon är som hon är.

    SvaraRadera
  2. En väldigt finstämd men mycket bra bok, tycker jag :)

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...