söndag 29 september 2013

Återvändarna av Jason Mott

När Harlequin skickade recex på Jason Motts debutbok visste jag inte riktigt vad jag hade framför mig. Jag tror nog att jag hade förväntat mig något helt annat, exakt vad vet jag inte. Men det jag vet nu är att Återvändarna är en bok helt unik i sitt slag, den är nytänkande samtidigt som den avhandlar ämnen som är hundratals år gamla.

Harold och Lucille förlorade sin son i en drunkningsolycka för femtio år sedan. De skaffade inga fler barn och de har levt med saknaden av Jacob sedan dess. När Harold en dag öppnar ytterdörren möts han inte bara av den mörkhyade agenten Martin Bellamy. Han möts även av sin son. Precis så som han såg honom sist den där ödesdigra dagen för så många år sedan. Mötet är inget unikt. Över hela världen återvänder människor från de döda, från andra sidan, återuppstår. De är inga zombies ute efter ett pulserande hjärta eller färskt kött. De är inga spöken med hämnd som motiv. De är liksom bara tillbaka.

Precis som med allt som allt annat som är okänt för människan är de första känslorna rädsla och osäkerhet. Vilket resulterar i att fler och fler människor går samman i vad som kan liknas vid en mob vars mål är att utrota alla återvändare. Förföljelse, mord och svartmålning blir vardagsmat för återvändarna och de sätts i karantän. Jag vet dock inte om det är för deras skull eller för de som är emot dem.

Huvudkataktärerna i boken är Harold, Lucille och Jacob tillsammans med Martin Bellamy. Men emellan varje kapitel får vi möta en ny återvändare och får en inblick i den personens "nya" liv. Boken rullar på i sakta mak och det blir en behaglig lästakt, även om jag läser den betydligt långsammare än jag brukar. Jag tycker mycket om den och vet att den redan planeras att bli tv-serie men då under namnet Resurrection. Jag tror den kan göra sig bra som serie. Och jag ser fram emot att se den.


Originaltitel: The returned
Författare: Jason Mott
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 348
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: Harlequin
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-640-7693-9

3 kommentarer:

 1. Tyckte väldigt bra om boken!

  SvaraRadera
 2. Får bli att lägga denna på önskelistan. Jag har varit fräck nog att tagga dig på en liten lista!
  http://cissigrip.blogg.se/2013/september/reading-habits-tag.html
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 3. Interesting to see ... thank you it's well done :)

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...