fredag 7 juni 2013

Månadens förlag: Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork

En del av tjusningen med att läsa är ju att få uppleva verkligheten ur någon annans perspektiv. Och det får jag verkligen i boken Marcelo i den verkliga världen skriven av Francisco X. Stork. Boken handlar om Marcelo som är en ganska udda kille. Marcelo är 17 år, har en bokstavskombination och är extremt smart. Hans specialintresse är religion och gud och han har svårt att förstå sociala relationer och situationer. Det har precis blivit sommaren innan hans sista år på high school och hans papp ger honom ett ultimatum: hans ska jobba på pappans advokatbyrå hela sommaren och om han klarar det får han välja om han vill gå tillbaka till sin specialskola (vilket han gärna vill) eller om han vill börja i vanlig high school. Om han inte jobbar hos pappan är det han som får bestämma och då blir det inte den dyra specialskolan till hösten utan vanlig high school (vilket Marcelo alltså inte vill). Så. Marcelo tar sommarjobbet. Ett jobb som leder till stora förändringar inte bara i Marcelos liv just nu, utan även förändringar hos honom som person och vart de leder honom i framtiden.

Jag tycker om att läsa om Marcelo. Även om boken var ganska seg att komma in i så tycker jag att den tar sig mot slutet. Han är fantastisk på många sätt, Marcelo, och jag lär mig massor av honom. Men jag blir samtidigt så arg på de människor som utnyttjar honom för att de tror att han är efterbliven och att han inte fattar. Det finns ett par praktsvin i boken som gör en vana av detta. Och tyvärr kan Marcelo inte alltid säga ifrån. Detta leder till att jag sitter och tänker på alla de barn som i skolan lider pga sin diagnos och hur allt går käpprätt åt helvete för att de inte blir förstådda eller får den hjälp de behöver för att klara vardagen. I nästa andetag tänker jag på alla de fina elever som faktiskt klarar sig trots alla dessa motgångar. Barn och ungdomar som Marcelo. Så vill man få ett annat perspektiv på ämnet tycker jag att man ska läsa den. 


Originaltitel: Marcelo in the real world
Författare: Francisco X. Stork
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 304
Genre: Roman, Ungdom
Utgivningsår: 2013
Förlag: B. Wahlströms (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-32-16095-0

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...