torsdag 6 juni 2013

Månadens förlag: Vad jag såg och när jag ljög av Judy Blundell

Vad jag såg och när jag ljög skriven av Judy Blundell och boken tar oss tillbaka till mitten av 40-talet efter andra världskrigets slut. Vi möter Evie vars styvfar ganska nyss kom tillbaka från sin militärtjänstgöring i Europa. Den lilla familjen, som också innehåller Evies mamma Beverly, åker till Palm Beach i Florida för att spendera sina "nya" pengar. Väl på plats märker de att det är lågsäsong men bestämmer sig ändå för att stanna. Ett par dagar in på semestern träffar de en av de män som Evies styvfar tjänstgjort med, Peter Coleridge. Evie vet att det är kärlek vid första ögonkastet, hon bara känner det, och Peter är som en dröm. Och han verkar inte ha något emot henne heller. Men eftersom Evie bara är femton blir hennes mamma tvungen att vara med varje gång Evie och Peter vill träffas. Något som varken mamma Beverly eller Peter verkar ha något emot...

Jag ääääääälskar miljöerna i boken. Det känns som om jag är med i Dirty Dancing under lågsäsong. Ja ni vet, en resort som egentligen sprudlar av liv, där man klär upp sig för dinner & drinks varje kväll och där livet leker. Där en flicka blir kvinna över en sommar (eller som här en höst) och där målet för förälskelsen är en inte helt allt igenom god ung man (även om jag anser att Patrick Swayzes Johnny Castle var det). Jag. Älskar. Det. Tyvärr tycker jag inte att resten av boken håller måttet riktigt. Det är en söt och hemsk historia men den känns så... been there, done that ni vet. Den är ganska platt och jag tycker inte att de riktigt intressanta karaktärerna får liv. Den är också ganska seg bitvis, något som i mina ögon inte funkar men jag tror att författaren har valt att ha det så för lunken i boken är ganska seg i sig. Sen blir jag emellanåt riktigt irriterad på Evie som är ganska mjäkig i större delen av boken. Så summa summarum: läsvärd pga miljöerna om man gillar den tidsepoken. I övrigt: okej.


Originaltitel: What I saw and how I lied
Författare: Judy Blundell
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 255
Genre: Roman, Ungdom
Utgivningsår: 2013
Förlag: B. Wahlströms (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-32-16090-5

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...