måndag 6 maj 2013

What´s left of me av Kat Zhang

Okej nu måste ni hänga med... jag var lite härligt förvirrad först men hav tålamod - det ger sig!

What's left of me tar plats i ett dystopiskt USA och där är det så att alla föds med två själar. Alltså två människor i en. Inte siamesiska tvillingar utan en kropp - två olika personer. Jag hade så svårt att känna mig tillfreds med tanken i början. Men hey - om Kat Zhang vill att det ska vara så, så är det så det ska vara. Poängen är att vid ungefär fem års ålder försvinner den ena själen. Den dominanta själen tar över och den andra somnar in och finns inte mer. Problemet är att det i vissa, ovanliga fall så händer inte detta utan de båda själarna lever vidare sida vid sida, oftast med en mer dominant själ än den andra. Om denna procedur inte händer på naturlig väg görs alla tänkbara insatser för att mota bort den ena själen. Och det är precis det här som händer Abby och Eva. Och det är allt annat än bra. Eva och Abby har under många år dolt att de båda är kvar. Abby är den dominanta själen och Eva finns där inne som Abbys styrka och mod. Men en dag händer en sak som helt och fullt kommer att förändra deras liv, för alltid.

Jag kan tycka att det är lite orättvist att inte Eva får leva sitt liv, att nöja sig med att vara någon typ av biroll i det tysta. För Eva är min favorit. Det är också ur Evas PoV som vi får följa de två systrarna. Det låter kanske konstigt tycker ni. Så här kan det se ut på en sida i boken:


Här har ni Addie som samtalar med Dr. Wendle samtidigt som Eva och Addie pratar med varandra, inne i huvudet alltså. Författarinnan har löst det så att hon markerar med vinkelparenteser när de båda systrarna talar med varandra i "i huvudet" - det som ingen annan hör. Igen, det kan låta komplicerat men faller sig ganska naturligt när man väl börjat läsa. Och kan vara ganska svår att övertyga, vill att allt ska vara vattentätt och att författaren tänkt på allt. Vilket Kat Zhang sannerligen har gjort. 
Så. Läs den. Den är bra, jag lovar.


Titel: What´s Left of Me
Serie: The Hybrid Chronicles #1
Författare: Kat Zhang
Språk: Engelska
Sidor: 346
Genre: Roman, Dystopi, Fantasy
Utgivningsår: 2012
Förlag: Harper Collins
Format: Storpocket
ISBN: 978-0-00-747681-7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...