onsdag 8 maj 2013

Månadens förlag: B. WahlströmsFör ett par år sedan firade ett av Sveriges bästa förlag 100 år. Och förlaget har en gedigen och intressant historia. Följande går att läsa på B.Wahlströms hemsida:


Någon lär ha sagt: Per Albin skapade folkhemmet. Ingvar Kamprad möblerade det. Men det var Birger Wahlström som lärde svenska folket att läsa!
Flera generationer svenskar har fått sina första starka läsupplevelser genom B. Wahlströms ungdomsböcker. Serier som Kitty, Biggles, Lotta, Jolly, Hemliga sjuan, Vitnos, Tvillingdetektiverna mfl mfl - är ingenting mindre än en del av vårt gemensamma kulturarv.  
Följ med på en kort historisk rundvandring:
Förlagets historia börjar med dess grundare, Birger Wahlström. Med 3 000 kr i startkapital och brodern Nils som kamrer och systern Leontina som kassörska startade han i maj 1911 
B. Wahlströms Bokförlag. Den 26-årige förläggarens affärsidé var att sprida bra böcker till så många som möjligt så billigt som möjligt. Det visade sig vara en bra idé. Böckerna utgavs i ca 25.000-40.000 ex, en enorm upplaga på den tiden, och såldes av kringresande försäljare, så kallade kolportörer. Förlagets första 25-öresbok, James Oliver Curwoods Vildmarkens dotter, utkom den 4 oktober 1911.

B. Wahlströms ungdomsböcker
1914 utkom den första ungdomsboken, med nummer 1 på den gröna, textilklädda ryggen – Gabriel Ferrys Skogslöparen. Till skillnad mot 25-öres-romanerna blev B. Wahlströms ungdomsböcker ganska dyra (1 kr) En krona motsvarade då priset för ett smörgåsbord på Operakällaren!

Förlagets grundare Birger Wahlström avled 1961. Hans son Bo tog över efter faderns bortgång, och den tredje generationen Wahlström, Bertil Wahlström, tog över efter sin far 1982.
Utgivningen för vuxna
På 1960- och 70-talen var populärpocketböckerna mycket framgångsrika, med hårdkokta serier som Manhattan, Roulett och Agent, och västernserier som Sheriff och Wild West, Attack, Fregatt, Komet. Mickey Spillane och James Hadley Chase är två av Manhattanseriens mest kända författare.

Röda och gröna ryggar
Utmärkande för B. Wahlströms Ungdomsböcker var, förutom långserierna, de karaktäristiska röda och gröna ryggarna – rött för flickböcker och grönt för pojkböcker. Hittills har hela 4 miljoner Kittyböcker sålts, enbart i Sverige. En annan klassisk långserie och storsäljare var W.E. Johns böcker om flygaren Biggles, som började ges ut på 1930-talet och fortfarande på 1990-talet utkom i nya upplagor.

Ris & ros
Kritiken mot den massproducerade populärlitteraturen har periodvis varit hård. Redan på 1910-talet kritiserades de dåtida Nick Carter-böckerna för att vara våldsamma och uppmana till brott. Under 1950-talet riktades kritiken främst mot de så kallade kioskdeckarna och på 1970-talet mot ungdomsboksserierna.

Värst utsatta blev Kittyböckerna, de beskylldes bland annat för upprepningar och könskonservatism. Under 1990-talet har det dock skett en markant attitydförändring inom populärlitteraturforskningen. Många forskare anser numera att flickböcker, däribland Kittyböckerna, är betydelsefulla för unga flickors utveckling. De fyller en viktig funktion eftersom de bland annat skildrar kamratskap mellan flickor och framställer en aktiv och självständig hjältinna som flickor kan identifiera sig med. De lättlästa och spännande ungdomsboksserierna har också stor betydelse som lästräning och inkörsport för en mera varierad och avancerad läsning.
B. Wahlströms Bokförlag 2010
2006 såldes B. Wahlströms Bokförlag till Forma Publishing Goup och idag är B. Wahlströms Bokförlag ett renodlat barn- och ungdomsbokförlag med en bred utgivning av allt från pekböcker till Young Adult-böcker, dvs böcker för målgruppen 15 +.

Succéer som Stephenie Meyers Twilight och Markus Zusak Boktjuven har öppnat upp och flyttat fokus från långserier med röda- och gröna ryggar till enskilt starkt lysande titlar. Vi har också glädjen att arbeta med allt fler svenska författarskap, såsom Pia Hagmar, Pernilla Gesén, Karin Wahlberg och Niklas Krog för att nämna några. Idag är vi ett modernt och nytänkande förlag som går in i nästa decennium med nyfikenhet, öppenhet och tillförsikt. Barn- och ungdomar behöver bra böcker och massor av läsglädje i sina liv!
B. Wahlströms Bokförlag är en del av Forma Books där även Damm Förlag, Ica Bokförlag och Ponto Pocket ingår.

Information och bilder lånade från B. Wahlströms hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...