måndag 20 maj 2013

Månadens förlag: Smitta av Michael Grant


Fjärde boken i Gone-serien av Michael Grant heter Smitta och jag tar tillbaka om jag någonsin sagt att det här är serie för ungdomar. För Gone-serien blir bara råare och råare för varje bok och jag tycker att man ska vara medveten om detta innan man sätter den i händerna på en ja säg trettonåring. Men den här PG-heads-up:en (ja hittepåkombo av ord) innebär inte att böckerna inte är värda att läsa eller så. För de är de verkligen. Jag gillart. Mycket. Men sen är jag ju en 32-årig bokmal av rang. Okej, här ska ni får lite mer kött på benen...

I fjärde boken träffar vi våra vänner Sam, Astrid, Edilio, Albert och alla de andra än en gång. Men nu börjar livet i Zonen verkligen ta ut sin rätt på kidsen, vattnet håller på att ta slut och maten består av kål och fisk. Om ens det. Som om inte detta var nog så härjar en ny typ av influensa. En hemsk sjukdom som ger hög feber och en hosta så grov att det som tar död på den insjuknade är att hen hostar sönder lungorna och fullkomligt exploderar (jag sa ju att den är rå...). Samtidigt sprider sig någon sorts insektsparasit som, när den satt tänderna i sin värd, bokstavligt talat äter upp dem inifrån. Sam och ett gäng av hans mest förtrogna sticker ut på ett uppdrag för att hitta vatten, Drake dyker upp igen, argare än någonsin, och Caine, Sams halvbror, kommer tillbaka med intentionen att bli kung över Perdido Beach.

Som sagt, i takt med att det kommer nya böcker så får kidsen det sämre och sämre. Vart ska detta sluta? Jag har för mig att det är tänkt att bli (eller har blivit) sex böcker så jag behöver alltså lida med dem två läs till. För nu börjar det bli fruktansvärt. När ska det vända, när ska barriären försvinna och när ska Sam och Astrid se till att komma över allt småtjafs och verkligen hooka up? Det är saker jag funderar på. Men jag väntar gärna. Eller gärna och gärna, men jag tycker att böckerna i Gone-serien är så bra att jag nog vill dra ut på det lite. Men längtar efter femman, det gör jag!

Titel: Smitta
Originaltitel: Plague. A Gone novel.
Serie: Gone #4
Författare: Michael Grant
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 352
Genre: Fantasy, Roman, Ungdom
Utgivningsår: 2012
Förlag: B. Wahlströms (recex)
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-32-15477-5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...