söndag 19 maj 2013

Månadens förlag: Carlstensveckan av Johanna Schreiber

Åh, vilken längt jag fick nu när jag läste Carlstensveckan av Johanna Schreiber. Jag spenderade under mina tidiga tonår somrarna på stråkläger och körläger och boken slungar mig tillbaka till ljusa sommarnätter, dagar fyllda av övning övning övning, nattliga påhälsningar och den frihet man kände när man var iväg utan föräldrar. Därför tror jag att Carlstensveckan fastnar hos mig. Det, och att det är en riktigt bra bok.

Vi får möta Ebba. Hon är femton år och ska tillsammans med sina bästa kompisar Nova och Carro åka på det hett eftertraktade seglarlägret Carlstensveckan i Marstrand. 24 kids i  femtonårsåldern ska under en vecka träna hårt och förbättra sina seglingsskills. Ebba har väntat hela året och nu är dagen äntligen här. Redan på båten till ön inser Ebba och hennes kompisar att det inte kommer lida någon brist på snygga killar. Där finns speciellt en, kanske till och med två, som Ebba lägger märke till...

Boken är i sig ganska förutsägbar men det gör inget för den känns ändå så äkta, tycker jag. Jag gillar verkligen Ebba. Hon har skinn på näsan och även om hon ofta känner den där osäkerheten som många unga kan känna står hon ändå till slut upp för det rätta. Till och med när det innebär att göra sig ovän med en av sina bästisar. Hon är skön och går för det mesta sin egen väg. Hon kommer bli en fin ung kvinna när hon växer upp. Fler sådana förebilder tack! Även de övriga personerna känns äkta men många av dem finns ju med på att visa nyanserna hos ungdomar i den åldern - den lite missförstådda bohemen, adhd-killen, snobbarna, de utseendefixerade brudarna, hon med ätstörning, en annan som döljer en mörk hemlighet och den som följer strömmen för att slippa ta beslut själv... och många många fler.

Jag tycker verkligen att alla 6-9 skolbibblos ska köpa in den här, kanske till och med i helklassuppsättning. Jag tror att den kan ge upphov till en hel massa diskussioner om identitet, vänner, kärlek, mod och mycket mer. Om inte annat så är den verkligen värd att läsa, både för ung och lite äldre.


Författare: Johanna Schreiber
Språk: Svenska
Sidor: 224
Genre: Roman, Ungdom
Utgivningsår: 2013
Förlag: B. Wahlströms (recex)
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-32-16191-9

1 kommentar:

  1. ÅH, vad härligt att du gillade Carlstensveckan så mycket! Hoppas att du kommer att gilla nästa bok lika mycket!
    Kram,
    Johanna

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...