torsdag 4 april 2013

Var blev du av Bernadette av Maria Semple

Bee är tonåring, ganska präktig, intelligent, ensambarn, musikalisk och meriterad (enligt skolan som just antagit henne). Men hon är nu också moderslös. Hennes mamma Bernadette försvinner spårlöst och ingen verkar veta något. I boken får vi följa Brees sökande efter hennes mamma genom en aldrig sinande mängd email, meddelanden, brev, samtal och betraktelser som Bree finner längs vägen. Om hon hittar henne? Ja, ni får väl läsa själva. 

Jag försöker älska den men det går bara inte. Alltså, boken är ju inte helt bedrövlig. Absolut inte. Den är välskriven, ganska rolig och rapp. Kanske lite för rapp. Och med det menar jag att ALLA är sådär genialiskt rappa i käften. På ett sätt som gör det svårt för mig att skilja på dem. Jag hade velat ha mer nyanser i språket, mer skillnader, fler kännetecken. Istället kommer jag på mig själv att inte ha någon koll alls på vem som håller i taktpinnen för tillfället. 

Konceptet med berättelsen som berättas genom olika typer av texter är intressant. Men det blir för mycket. Jag som brukar gilla böcker av det här, lite udda slaget, kan inte förmå mig att ge mig hän till historien. Mitt fokus hamnar istället på "vem av dem är det som skriver nu?". Och det förtar tyvärr glimten som kunde gjort Var blev du av Bernadette till en hit i mina ögon...

Men jag har sett att den har fått ganska många stjärnor på Goodreads så antagligen är det mig det är fel på. Men jag gav den en trea. Lite lite för det fantastiskt snygga omslaget. Läs, läs inte. Bestäm själv - men tyvärr gick den inte hem till 100% hos mig.Titel: Var blev du av Bernadette
Originaltitel: Were´d you go Bernadette
Författare: Maria Semple
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 350
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: Wahlström & Widstrand (recex via Booked)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-46-22149-4

1 kommentar:

  1. Alla kan ju inte gilla allt, så är det ju helt enkelt. Jag hör själv till de som gillade boken, men, men jag förstår och håller till viss del med om din kritik när det gäller den språkliga variationen för att ge karaktärerna mer distinkta egna röster.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...