söndag 17 mars 2013

Månadens förlag: Boken om Joe av Jonathan Tropper

Boken om Joe är den andra Tropper-boken jag läst, den första var Sju jävligt långa dagar. Och precis som när jag läste den förra blir jag påmind om varför jag i en period för ganska många år sedan slukade "lad lit" som besatt. För det är ju så jäkla bra! Dråpligt, roligt, ledsamt, våldsamt, lyckligt - genialiska drag för framgång. Och i Boken om Joe finna alla element med - inga undantag.

Boken handlar om ja just det Joe. Joe lämnade för 17 år sedan sin barndoms stad, Bush Falls, begav sig till New York och skrev en bestseller som mycket ärligt beskrev allt och alla i Fallen. Detta togs inte emot med öppna armar, som ni kanske förstår. Men eftersom Joe ALDRIG hade tänkt återvända så spelade det ingen roll. Tills den dagen hans pappa får en stroke och han måste åka tillbaka. Och stå för allt han skrivit.

Jag skrattar högt och gråter några tysta tårar mot slutet. Boken om Joe är briljant i sin "vanlighet" men touchar också ganska svåra ämnen som utanförskap, att vara annorlunda, och hur onda människor kan vara på grund av okunnighet. Och framför allt vilka fruktansvärda konsekvenser även de minsta kommentarer och handlingar kan ge.

Jag tycker att ni ska läsa denna och jag gör allt för att maken här hemma ska göra det också!


Titel: Boken om Joe
Originaltitel: The Book of Joe
Författare: Jonathan Tropper
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 368
Genre: Roman, Lad lit
Utgivningsår: 2012
Förlag: Gilla böcker (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-918663430-8

2 kommentarer:

  1. Intressant! Har läst "Konsten att tala med en änkling" och kan absolut tänka mig att läsa en till Tropper-bok. Har ofta tänkt på det där när författare skriver väldigt utlämnande om sin uppväxt och stad, hur blir det när de åker dit igen? Om föräldrarna eller syskonen bor kvar?

    SvaraRadera
  2. Ja, jag älskar allt av Tropper! Tyvärr finns det bara tre översatta än så länge.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...